Lördag 30 maj 2020

Västerbottningen

Statsminister Stefan Löfven poängterade det individuella ansvaret under pressträffen där man presenterade beslutet att förbjuda allmänna sammankomster på fler än 50 personer. Beslutet börjar gälla nu på söndag. Foto: MARIA BOSTRÖM

Mötesgränsen sänks till 50 personer

Regeringen har precis meddelat att det från och med söndag blir förbjudet med allmänna sammankomster för fler än 50 personer.

Länet · Published mar 27, 2020 at 15:00

Beslutet, som presenterades under en presskonferens med statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, inrikesminister Mikael Damberg, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson samt rikspolischef Anders Thornberg, är en uppskärpning av tidigare beslut att förbjuda folksamlingar på fler än 500 personer.

Det nya beslutet, att förbjuda sammankomster på fler än 50 personer, träder i kraft nu på söndag den 29 mars och gäller tills vidare.

Förbudet är dessutom straffsanktionerat, det vill säga, den som arrangerar en sammankomst kan dömas till böter eller fängelse upp till sex månader.

– Vi har alla ett individuellt ansvar, konstaterar statsminister Stefan Löfven som underströk vikten att ta personligt ansvar för att undvika smittspridning samtidigt som han konstaterade att det väntas en tuff tid framöver.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.