Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

BILDSPEL: På besök hos landshövdingen

En besökare i länsresidenset i centrala Umeå möts av stiliga salonger, ståtliga kandelabrar och historisk konst på väggarna.
En gång per år får allmänheten en chans att titta in bakom de finputsade fasaderna på Storgatan.
Västerbottningen tog också chansen att gå husesyn hos landshövding Magdalena Andersson.

Umeå · Published nov 25, 2018 at 06:15

En gång per år bjuder landshövdingen in till öppet hus i länsresidenset, och som vanligt är intresset stort för de guidade turerna i de pampiga lokalerna. Cirka 400 intresserade tog chansen en grådisig novemberlördag.

Det känns som att inträda i en svunnen 1800-talsvärld när vi tar steget över tröskeln till residenset. Vi slussas upp via trapphallen med sin gjutjärnsbalustrad till övre våningen, där landshövding Magdalena Andersson har sin privatbostad.

Länsstyrelsens guide för dagen Susanna Lantz pekar på ett äggformat föremål på trappräcket.

– Det är i form av en ananasfrukt, vilket är en judisk tradition som välkomnar huset gäster.

På övervåningen inryms stiliga representationslokaler som Gula salongen, Rosa rummet, Karljohansalongen och Stora matsalen med plats för 70 sittande gäster.

Men först passerar vi Västerbottensrummet, som är ett av residenset gästrum. Här brukar kung Carl XVI Gustaf övernatta när han besöker Umeå och Västerbotten, vilket han ofta gör.

Kungafamiljen har en stuga i Forsavan i Vindelfjällen och kungen själv är en entusiastisk sportfiskare.

Varför heter det Västerbottensrummet. Jo, guiden förklarar. Tapeten kommer från Hössjö, gardinerna och överkastet är vävda i Västerbottensdräll och mattan har mönster från Vindeln.

Därtill är sängen, skåpet och nattduksbordet i rummet designade av Annika Marklund, vd och grundare av Allinwood i Skellefteå.

I Rosa rummet får besökarna veta lite om residenset historia. Det första byggdes i mitten av 1600-talet, kort efter att Axel Oxenstierna bestämt att stormakten Sverige administrativt skulle delas in i län.

– Första residenset var ganska litet, taket läckte in och det renoverades flera gånger. Man byggde ut och byggde till, berättar guiden Susanna.

Så höll man på till 1720.

– Då var ryssarna här i Umeå och brände ned allting. Man hade inget residens och inga pengar till att bygga nytt.

Efter att ha varit utlokaliserad till Grubbe by i 60 år återvände länsstyrelsen till Umeå centrum. Men först 1820 byggdes ett nytt länresidens på samma tomt vid Storgatan. Även denna byggnad blev lågornas rov vid stadsbranden 1888.

Dagens länsresidens i italiensk nyrenässans uppfördes 1891-94. I residensparken byggdes ett uthus med mangelrum, verkstad, vagnshus och två stall för tre hästar och tre kor.

Karljohansalongen domineras av en soffgrupp i mahogny och en spegel i samma träslag. Ovanför en öppen spis hänger en tavla föreställande salongens namngivare: huset Bernadottes anfader Karl XIV Johan.

I residenset finns inslag av lokal konst, men det mesta av konstnärlig art är inlånat från Nationalmuseum.

Tidigare fanns kakelugnar i varje rum, vilka försvann vid en renovering på 1920-talet. Den öppna spisen är den enda i sitt slag.

– Den används ganska flitigt under kalla höst- och vinterkvällar, säger guiden.

Rundturen avslutas med dopp och kaffe under en av flera kristallkronor i huset.

Landshövding Magdalena Andersson går runt och samtalar med gästerna.

– Det är full fart hela dagen, det är jätteskojigt.

Hon förklarar en del av syftet med öppet hus.

– Jag hoppas att man får en känsla för miljön och vårt gemensamma kulturarv. Och vet man mer, då vill man också vara med och värna och vårda detta arv.

Ryska trupper brände första residenset

  • Västerbottens län bildades 1638, och därefter byggdes ett första länsresidens på samma tomt i Umeå där dagens residens står.
  • Föregångaren brändes av ryska trupper 1720 som härjade längs Norrlandskusten i slutet av Stora nordiska kriget 1700-1721.
  • Efter förstörelsen flyttade landshövdingen och dåvarande länsstyrelsen till Grubbe by utanför Umeå, där förvaltningsmakten hyrde in sig i ett lagmanshemman. Länsförvaltningen återvände 60 år senare till Umeå centrum, där den hyrde in sig i olika hus i staden.
  • Ett nytt residens byggdes 1820 på samma tomt vid Storgatan. Byggnaden blev lågornas rov vid stadsbranden den 25 juni 1888.
  • Länsresidenset i italiensk nyrenässans som vi ser idag i centrala Umeå byggdes 1891-94. Arkitekter var Fredrik Ekholm och Ludwig Peterson. De två flyglarna byggdes till 1935.
  • Idag innehåller residenset landshövdingens privatvåning, en tvåa, gästrum och representationslokaler. Själva länsstyrelsen har flyttat till lokaler på andra sidan Storgatan.