Torsdag 4 juni 2020

Västerbottningen

Parkinsonförening når hela Sverige via webben

På fredag sänder Västerbottens parkinsonförening live till hela Sverige på Världsparkinsondagen.
– I dessa coronatider är det extra viktigt att visa på möjligheterna att mötas och aktiveras digitalt, säger Frida Karlsson, arrangörsansvarig från Nordmaling.

Nordmaling · Published apr 2, 2020 at 16:15

Parkinsons sjukdom är en progressiv neurologisk sjukdom som kännetecknas av rörelseproblem, stelhet och skakningar. Världsparkinsondagen har funnits sedan 1977 för att hedra den brittiske läkaren James Parkinson (1755–1824), som var först att beskriva symptomen.

Världsparkinsondagen instiftades 1977 till minne av James Parkinsons födelsedag den 11 april.

– Västerbottens parkinsonförening har en lång tradition av att uppmärksamma dagen i fint samarbete med sjukhus och forskare, säger Frida Karlsson, parkinsonpatient från Nordmaling och arrangörsansvarig.

I fjol kom cirka 140 deltagare till Världsparkinsondagen i Umeå, men i år kom coronapandemin emellan.

– Istället för att ställa in kommer evenemanget att sändas via webben.

Parkinsonföreningen är i framkant av den digitala utvecklingen. Efter årsskiftet har ett samarbete inletts med Vuxenskolan i Umeå, som hjälper till med livesända evenemang via webben.

En webbsänd lunchföreläsning har hållits med tio personer närvarande och 30 på webben, varefter cirka 100 personer sett den i efterhand via föreningens webbsida.

I februari drog Frida och reumatikerpatienten Ida Nordlund igång livesänd morgongympa från Hammarhallen i Nordmaling. Gympapassen hålls på lördagar klockan 10 och streamas via egen hemsida: www.idaochfrida.wordpress.com

– Vi filmar med laptop, vi slår bara upp datorn och kör igång, vi bruka ha cirka 30 följare.

Inför årets parkinsondag fick Frida infallet att fråga svenska Parkinsonförbundet om de var intresserade att livesända från länsföreningens arrangemang.

– De var jättepositiva.

Efter att coronapandemin slagit till är behovet av digitala mötesplatser större än någonsin, resonerar Frida.

– Våra uppåt 400 medlemmar är inte bara genom sin sjukdom begränsad i sin rörlighet vi bor också i ett glesbygdslän och vill kunna vara tillgängliga för så många medlemmar som möjligt.

Frida håller för närvarande på med en projektansökan som handlar om vilka smarta hjälpmedel som finns för att underlätta livet och hälsan för sjukdomsgruppen. Det finns allt från hjälpmedel som bygger på röststyrning till dosetter med appar.

Virtuella glasögon, där man får upplever realistiska miljöer i tre dimensioner och 360 grader, stimulerar alla sinnen och ger hjärnan en glädjekick, förklarar Frida.

– Det finns otroliga möjligheter. Corona är jätteallvarligt för hela samhället men innebär också ett tillfälle att upptäcka nya möjligheter.

– Det här är en chans att skynda på digitaliseringen av våra medlemmar, men även andra. Alla behöver social stimulans och att få röra på sig i tider av social isolering och karantän.

Världsparkinsondagen webbsänds från Vasakyrkan i Umeå, fredag den 3 april klockan 13-16. Webbadressen är www.pvbn.org

– Det blir föreläsning med anedning av covid-19 och ett stärkande gympapass med Ida och Frida.

Parkinsons sjukdom

  • Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som oftast drabbar personer över 55 år. En av 20 drabbade är under 40 år när de får sin diagnos. I Sverige finns ungefär 22 000 personer som har sjukdomen, något fler män än kvinnor drabbas.
  • Sjukdomen innebär att nervceller, som tillverkar signalsubstansen dopamin, långsamt försvinner. Därmed minskar nivån av dopamin i hjärnan. Dopaminet är viktigt för att signalerna från olika delar av hjärnan ska nå varandra, annars kan bland annat skakningar i kroppen och långsamma rörelser uppträda. Symtomen förvärras ju fler dopaminproducerande nervceller som dör.
  • Det finns idag inga läkemedel som botar sjukdomen, men det finns effektiva mediciner som hjälper till att kontrollera symtomen.
  • James Parkinson (1755–1824) var en engelsk läkare som 1817 gav ut skriften ”An essay on the shaking palsy” där han beskrev många av de symtom som är typiska för Parkinsons sjukdom, som alltså uppkallats efter honom.

Källa: Parkinsonsförbundet och Parkinsonsfonden