Måndag 28 september 2020

Västerbottningen

Redaktören tar paus för nya utmaningar

Västerbottningens redaktör lämnar inom kort över för att pröva annan yrkesbana.
– Det ligger i min natur att vara nyfiken och att ständigt vilja utvecklas, säger Fredrik Bjärnesand.

Nordmaling · Published jul 31, 2020 at 14:15

Nästa vecka återvänder Västerbottningens redaktör från sin semester. Det blir en kort sejour för redan veckan därpå är han tjänstledig för studier 1,5 år framåt.

– Jag ska gå en yrkeshögskoleutbildning inom produktionsutveckling för industrin, berättar Fredrik Bjärnesand.

Fredrik kan se tillbaka på ett extremt omväxlande arbete och en lärorik resa där endast det personliga engagemanget satt gränserna.

– Jag har fått lära mig otroligt mycket om länet och dess invånare på ett sätt som knappast varit möjligt i någon annan roll och samtidigt har jag fått känna en bygd på djupet där mina släktrötter sträcker sig långt tillbaka i historien, säger han.

Men efter drygt tretton år i företaget är det dags att höja blicken och söka nya utmaningar.

– Det ligger i min natur att vara nyfiken och att ständigt vilja utvecklas. Inte minst har coronapandemin öppnat ögonen för nya arbetsformer och alternativa yrkesmöjligheter där mina efarenheter och förmågor kan komma till användning.

Yrkeshögskolor är ett snabbspår till arbeten inom yrkesområden där efterfrågan på kompetens är stor. De arrangeras på initiativ av och i samarbete med framtida arbetsgivare. Utbildningen i produktionsutveckling är förlagd till Örnsköldsvik.

– Den handlar om att ta till vara möjligheterna med mer flexibla och hållbara produktions- och organisationsmodeller inom tillverkningsindustrin.

Teknikerna är ännu i sin linda och möjliggör smartare fabriker, varor och tjänster. Utvecklingen betecknas som den fjärde industriella revolutionen.

– Digitaliseringen och internet kommer att medföra lika stora förändringar för industrin som exempelvis de smarta mobiltelefonerna redan har förändrat människors privatliv.

– Att hänga med i denna utveckling beskrivs som en avgörande framgångsfaktor för svenska industrin och samhället.

Fredrik Bjärnesand kommer framöver att vara tjänstledig från Tidningar i Norr och Västerbottningen.

– Tanken är att vid behov kunna hoppa in i tidningsproduktionen.

Han kommer också att medverka som krönikör i Västerbottningen en gång i månaden.

– Då kommer jag att dela med mig av tankar och intryck om stort och smått från min nya horisont.

De nya formerna för redaktionens ledning samt bevakningen av Nordmalings och Bjurholms kommuner blir klara efter att sommarens semesterperioder är över.

Jag har fått lära mig otroligt mycket om länet och dess invånare på ett sätt som knappast varit möjligt i någon annan roll.

Arbetare dödades omedelbart

Vännäs Lantbruksarbetaren som avled 26 augusti fastnade i en ensilagemaskin som han arbetade med och dödades omedelbart. Det skriver arbetsgivaren i en kort anmälan till Arbetsmiljöverket.

Kritiserar för stora barngrupper

Vännäs Lärarförbundet har genomfört en kartläggning av storleken på barngrupper i länets förskolor. En kommun som sticker ut är Vännäs.