Lördag 15 maj 2021

Västerbottningen

"Valborgsfirandet blir annorlunda i år", säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: PIXABAY

Regionen: Annorlunda valborgsfirande i år

Pandemirestriktionerna gäller även under valborg och första maj, påminner Region Västerbotten.

LÄNET · Published apr 26, 2021 at 13:55

Det finns tecken på att allt fler låter bli att följa råden för att minska smittspridningen, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark:

– Det är oroande att vi har så många fall i Umeå och att åldersgruppen 19–39 ökar så kraftigt. Smittspårningen visar tydliga tecken på att flera har träffat vänner utanför sin egen krets eller bubbla och därmed inte följt rekommendationerna.

Han fortsätter:

– Vi ser också exempel på kollegor som har gått på afterwork, kompisgäng som träffats hemma, samåkning i bilar och så vidare som gör att smittspridningen fortsätter öka. Det här är situationer som är undvikbara och där man har ett eget ansvar att förhindra smitta.

Det är viktigt att tänka på det även under valborg och första maj.

– Valborgsfirandet blir annorlunda i år. Det är otroligt viktigt att det inte blir sociala sammanhang kopplat till valborg och första maj som ökar smittspridningen. Det går inte att träffas stora gäng eller flera familjer utan att hålla avstånd. Håll er i er bubbla, säger Stephan Stenmark.

Fler nyheter från Västerbotten

Sápmi står inför stora förändringar

SVERIGE Årets sametingsval blir något av ett ödesval eftersom de partier som får flest röster får större möjlighet att påverka de stora förändringar som kommer att ske kommande mandatperiod inom Sápmi.

Hotell- och turism på Liljaskolan pausas

Vännäs Hotell och turism på Liljaskolan pausas, då programmet inte har haft en enda förstahandssökande. "Det är självklart jättetråkigt".
Västerbottningen rekommenderar

Hopp om att bomarknaden vaknar till liv

Bjurholm I Umeå är fastighetsmarknaden glödhet, och detta faktum börjar att spilla över även till Bjurholm. Kommunen beslutade nyligen om att ta bättre betalt för sina...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport