Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

"Valborgsfirandet blir annorlunda i år", säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: PIXABAY

Regionen: Annorlunda valborgsfirande i år

Pandemirestriktionerna gäller även under valborg och första maj, påminner Region Västerbotten.

LÄNET · Published apr 26, 2021 at 13:55

Det finns tecken på att allt fler låter bli att följa råden för att minska smittspridningen, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark:

– Det är oroande att vi har så många fall i Umeå och att åldersgruppen 19–39 ökar så kraftigt. Smittspårningen visar tydliga tecken på att flera har träffat vänner utanför sin egen krets eller bubbla och därmed inte följt rekommendationerna.

Han fortsätter:

– Vi ser också exempel på kollegor som har gått på afterwork, kompisgäng som träffats hemma, samåkning i bilar och så vidare som gör att smittspridningen fortsätter öka. Det här är situationer som är undvikbara och där man har ett eget ansvar att förhindra smitta.

Det är viktigt att tänka på det även under valborg och första maj.

– Valborgsfirandet blir annorlunda i år. Det är otroligt viktigt att det inte blir sociala sammanhang kopplat till valborg och första maj som ökar smittspridningen. Det går inte att träffas stora gäng eller flera familjer utan att hålla avstånd. Håll er i er bubbla, säger Stephan Stenmark.

Fler nyheter från Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.

Rödå runt: Det nya springloppet för alla

RÖDÅ. I helgen går ett nytt lopp av stapeln. Både barn, nybörjare och mer erfarna löpare har alla möjlighet att testa på den nya banan.
Sport