Lördag 30 maj 2020

Västerbottningen

Den 1 december avvecklas kontoret i Vännäs. Foto: EMMA GARZON

Så ska arbetssökande få hjälp

I Bjurholm och Nordmaling avvecklades arbetsförmedlingskontoren i början av november, och den 1 december är det Vännäs och Vindelns tur. Anders Hahlin, chef för Arbetsförmedlingen i Umeå och kranskommunerna, förklarar hur de arbetssökande får hjälp framöver.

Länet · Published nov 7, 2019 at 11:15

Kontoren i kranskommunerna har haft begränsade öppettider det sista året, och bara tagit emot bokade besök. Men nu avvecklas alltså kontoren i alla Västerbottningens bevakningsområden, förutom i Umeå.

– Förhoppningen är att medborgarna inte ska märka någon större skillnad, eftersom vi har en ökad tillgänglighet via digitala kanaler. Men någon tycker garanterat att det har blivit sämre och någon tycker att det är bättre, säger Anders Hahlin.

Arbetssökande kan även få hjälp av kundtjänst via telefon, eller åka till kontoret i Umeå. Däremot åker arbetsförmedlare ut till kranskommunerna för att hjälpa nysvenskar, personer med funktionsvariationer och andra som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

– Tanken är att träffas tillsammans med kommunen i deras lokaler.

Målet är att reformeringen av Arbetsförmedlingen ska vara genomförd den 1 januari 2022. Men politiker har nu insett att det inte är rimligt, och Anders Hahlin tror att det kommer dröja ytterligare sex till tolv månader. Reformeringen innebär att Arbetsförmedlingen går från att vara utförare till att vara beställare. Matchningen ska tas över av fristående aktörer.

– Vi har många aktörer i dag runt Umeå, men det kommer växa. Orosmolnet är i glesbygden – kommer det finnas en marknad för de fristående aktörerna?

Förändringen har lett till att Arbetsförmedlingen fick säga upp 40 personer i Umeåområdet. Men under hösten har ett 10-tal personer återrekryterats.

– Det här året har varit väldigt utmanande, vi har primärt fått säkra utbetalningar till arbetssökande och arbetsgivarstöd. Det är ännu inga medelhavsvindar, men det är betydligt varmare och skönare nu.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.