Lördag 11 juli 2020

Västerbottningen

Sandra Wigren har stått på scen i hela sitt liv och agerat framför kameran i många år. ”Jag hade förlorat allt och kunde inte förlora mer. Men det jag hade kvar inom mig kunde ingen ta ifrån mig.” Foto: ANETA WOLF

Sandra blev trygg efter tsunamin

Annandag jul 2004 befann sig Sandra Wigren i Khao Lak, Thailand. Men först ett halvår senare slog tsunamin till med full kraft.
– Jag förlorade precis allting. Nu har livet bett mig att ta plats på scenen i ett annat forum, utöver att vara artist och skådespelare, säger Sandra.

STOCKHOLM /UMEÅ · Published okt 5, 2018 at 11:15

Sandra var ute på havet i en båt för att dyka när vattenmassorna svepte in över semesterparadisets Thailand julhelgen 2004.

–  Det blev min räddning, säger Sandra som dock ådrog sig nack- och ryggskador vid ett fall i flykten från vågen.

Vad som först såg ut som ren tur eller änglavakt följdes ett halvår senare av en personlig tsunami när hon återvänt till vardagens trygga Sverige. Där befann hon sig på toppen av sin karriär som tv-programledare på SVT och Barnkanalen.

– Allt var så fokuserat på att jag skulle känna mig positiv till att jag överlevt, trots vad jag varit med om.

Rådvilla läkare ordinerade två veckors sjukskrivning och sömntabletter. Men efter cirka sex månader så öppnade sig ett svart hål av plötsliga svimningsanfall, förlamningar och episodiska syn- eller hörselförluster, för att bara nämna några åkommor över rygg och nackskadorna.

– Ingen pratade om posttraumatisk stress och eftersom jag inte fick någon medicinsk diagnos nekades jag ersättning från Försäkringskassan.

Sandra var en högpresterande person som brann för sitt jobb och älskade att arbeta. Men snart växte skulderna på hög och resan mot samhällets botten började. Den slutade i hemlöshet, missbruk och prostitution.

– Det är nog inte många som förstår hur långt det kan gå, ändå gjorde jag allt för att klara mig.

Tio år efter tsunamin började Sandras väg tillbaks när hon startade företaget Soulfitness som personlig och mental tränare. Hon driver även eventföretaget Kalasafix samt föreläser och underhåller världen runt.

​– Jag hade förlorat allt och kunde inte förlora mer, men det jag hade kvar inom mig kunde ingen ta ifrån mig. Ur det växte en enorm trygghetskänsla, energi och glädje. Jag är helt orädd.

Hennes långa karriär som clown och eldartist kommer också till sin rätt.

– Det finns så mycket smärta, skuld och skam, jag vill hjälpa folk att ta sitt eget inre på allvar och våga vara sanna mot sig själva. Lever man utifrån sitt hjärta kan man känna sig ren och trygg, då finns ingen grund för andra att döma.

Idag kan hon se hur traumat bröt ner hennes trösklar och funktioner, både fysiska och psykiska. Hon riktar santidigt kraftig kritik mot välfärdssamhällets trygghetssystem, särskilt Försäkringskassan, som hon menar bemöter psykisk ohälsa och psykiatriska diagnoser med omänsklig pappersexercis utan förbarmande.

– Idag behöver du vara frisk för att vara sjuk, det finns så jäkla mycket sprickor i systemet.

På lördag och söndag medverkar Sandra Wigren i Mirakelmässan på Umåker, med föreläsningen Från smärta till styrka. På lördagskväll blir det eldshow.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.