Söndag 24 mars 2019

Västerbottningen

Semlan – ett tidlöst bakverk

Nästa vecka infaller fettisdagen och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Men beträffande semlor finns ingen anledning att vänta. Semlor ätes allt tidigare.

Umeåregionen · Published mar 3, 2019 at 07:15

På tisdag infaller fettisdagen, eller semmeldagen som den också kallas. Men semlor ätes långt innan dess.

Norrfors bageri är en storproducent.

– Vi började redan före jul, med saffranssemlor, säger Roger Almström som är en rutinerad bagare.

Vad går bäst?

– Folk föredrar det traditionella.

Hur viktig är semlan för bageriet?

– Ganska viktig eftersom det är lugnt för övrigt, de fyller en viktig funktion att jämna ut mellan topparna jul och påsk.

Någon nyhet i år?

– Nej, men minisemlan har slagit mer i år, det ligger kanske i tiden att inte sätta i sig så mycket klalorier.

Är semlor onyttigt?

– Oh nej, i lagom mängd är det stärkande. Vi har en Vasaloppsveteran i området som laddar med semlor och åker bra på dem.

Personlig favorit?

– Den vanliga semlan, sedan gillar jag några dagar gamla semlor som torkat lite, att äta med varm mjölk och kanel, säger Roger.

På Lilla Skafferiet i Bjurholm följer de traditionen.

– Det är inga hemligheter annat än att de är goda, säger Jan Nilsson som dock inte brukar ha någon rusning.

– De började fråga för tre fyra veckor sedan, men det är ingen storsäljare hos oss.

På Café Ljuslyktan i Vännäs är semlan däremot väldigt viktig.

– Semlan är det som vi säljer mest av på hela året, berättar cafébiträdet Charlott Lundberg.

Redan i november började caféet sälja saffranssemlor.

– De är nästan lika populära som de vanliga semlorna, säger Charlott.

I mitten av januari försvinner saffranssemlorna och i stället tar de klassiska semlorna plats, som är Charlott Lundbergs personliga favorit.

På själva fettisdagen går det även att köpa vaniljsemlor, laktosfria semlor och semlor med chokladmousse.

Varje säsong brukar även någon enstaka kund köpa hetvägg – en semla som badar i mjölk.

Vi började redan före jul, med saffranssemlor.

Semmelfakta

  • Semlan gjorde sitt intåg i de svenska hemmen redan på 1200-talet och har haft många namn genom åren, bland annat fettisdagsbulle eller fastlagsbulle.
  • Ett av de första namnen att noteras, 1689, var hetvägg som än idag är vanligt när semlan äts med varm mjölk.
  • Det ursprungliga sättet att servera semlor var släta bulllar med mjölk. Det skedde innan grädden blev en självklar del av semlan i modern tid.
  • Mandelmassa tillkom vid 1800-talets mitt.
  • Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen och är den första av tre dagar i fastlagen – vilken följs av fastan, som pågår 40 dagar fram till påsk.

Källa: Temadagar.se

Få startar nya företag i Vännäs

Vännäs Vännäs hamnar på tredjeplats över de kommuner i landet som har lägst andel nyföretagare. Men samtidigt överlever företagen länge.

Frustration när betalningsmedlen strular

Åmsele Hos lanthandeln i Åmsele är det god ruljangs. Men det är inte alltid det flyter på lika smidigt. – Det är när tekniken havererar som problemen uppstår, här kan det svaja en hel del, säger Mia Jacobsson, kassabiträde.