Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Influensavaccinet är slut eller håller på att ta slut i Västerbotten. Foto: ARKIV

Slut på influensavaccin i länet – riskgrupper går före

Årets influensavaccin är slut hos leverantören och håller nu på att ta slut även i Västerbotten.
Nu vaccineras i länet endast personer i riskgrupperna.
– Vi hoppas få en leverans av ett ersättningsvaccin nästa vecka, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten.

Länet · Published nov 21, 2018 at 17:10

På grund av stort intresse för att vaccinera sig är det nu brist på årets inluensavaccin Vaxigrip tetra, som skyddar mot fyra olika influensatyper.

– Vaccinet används i länet och i stora delar i Sverige, och det har varit en stor åtgång både i Sverige och Europa. Så nu är det helt slut hos leverantören, säger Therese Thunberg som påpekar att i fjol beställdes i länet cirka 44 000 doser influensavaccin.

Förhoppningen står nu till ett ersättningsvaccin, som ska vara lika bra som Vaxigrip tetra.

– Men även det vaccinet är det stor brist på. Vi hoppas att vi kan få lite leveranser av det den här veckan eller nästa vecka. Men även det vaccinet kommer att bli restnoterat hos leverantörerna. Så vi vet att det kommer att bli en brist på vaccin.

Fortfarande finns dock kvar influensavaccin ute på hälsocentralerna och i slutenvården, och några enheter kan också ha hunnit beställa hem fler doser innan vaccinet tog slut hos leverantören.

– Vi håller nu på med en inventering hur mycket vaccin som finns kvar på hälsocentralerna Vi hoppas få en bra bild de närmaste dagarna, säger Therese Thunberg.

På grund av bristsituationen har nu landstinget gått ut med en inrådan till hälsocentralerna i länet att prioritera och enbart vaccinera personer ur riskgrupperna. Till exempel personer över 65 år, multisjuka och gravida kvinnor

– Vi avvaktar också med att vaccinera sjukvårdspersonal som jobbar patientnära. Dem vi vill skydda är ju framför allt riskgrupperna, de behöver vaccinet nu.

Therese Thunberg fastslår att ännu har inget influensafall konstaterat i länet. Förhoppningen är också att många personer i riskgrupperna redan har vaccinerat sig.

– Vi vet inte hur många de är. Men signalerna från hälsocentralerna är ju att många har vaccinerat sig.

Får jag vaccinera mig nu om jag inte tillhör någon riskgrupp?

– Nej, då får du inte vaccinet eftersom vi prioriterar riskgrupperna. Förhoppningsvis hittar vi en strategi även för andra som vill vaccinera sig, framhåller Therese Thunberg.

På hälsocentralen i Robertsfors var influensavaccinet slut på onsdageftermiddag.

– Men vi har blivit lovade 50 doser i dag, eller på torsdag. Så jag hoppas att leveransen kommer, säger distriktsköterska Carina Lindberg som påpekar att hittills i år har 900 vaccinerat sig i Robertsfors, mot 800 i fjol.

– Vi får nu bara vaccinera dem i riskgrupp.

Även vid hälsocentralen i Vännäs är influensavaccinet slut.

– Ja, tyvärr. Vi har beställt mer, men det är också slut hos leverantören. Vi har lagt in beställning om ett annat vaccin, men vi vet inget om leveransdatum, säger verksamhetschef Monika Engman.

Hälsocentralen i Vännäs har annonserat om drop in-vaccination på torsdag den 22 november.

– Men det får vi ställa in på grund av att vi inte har några vaccinationer att ge.