Fredag 13 december 2019

Västerbottningen

Slut på influensavaccinet – inga fler doser vaccin i år

Årets influensavaccin är slut hos leverantören, och beräknas ta slut även i länet under veckan.
Nu prioriteras i mån av vaccin personer i riskgrupper.
I Västerbottningens utgivningsområde är vaccinet slut vid hälsocentralerna i Vännäs, Bjurholm, Nordmaling och Sävar, och på upphällning i Vindeln.

Länet · Published nov 28, 2018 at 06:00

På grund av stort intresse för att vaccinera sig är det nu stor brist på årets influensavaccin Vaxigrip tetra, som skyddar mot fyra olika influensatyper.

– Vaccinet används i länet och i stora delar av Sverige, och det har varit en stor åtgång både i Sverige och Europa. Nu är det helt slut hos leverantören, säger Therese Thunberg. biträdande smittskyddsläkare i länet.

Inför årets influensasäsong beställdes 125 000 doser till de fyra nordligaste länen, vara drygt 40 000 till Västerbotten.

– I mitten av förra veckan fanns 5 000 doser ute i verksamheten . Mest troligt tar de slut i veckan. Men många hälsocentraler har redan slut, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbottens län.

Vid hälsocentralerna i Vännäs, Bjurholm och Nordmaling tog influensavaccinet slut förra veckan.

– Ja, tyvärr. Vi har beställt mer, men det är också slut hos leverantören. Vi har lagt in beställning om ett annat vaccin, men vi vet inget om leveransdatum, säger Monika Engman, verksamhetschef i Vännäs.

På onsdag förra veckan hade hälsocentralen i Sävar kvar 100 doser, som beräknades räcka ytterligare en dag.

– Det finns fortfarande riskgrupper som inte är vaccinerade, konstaterar verksamhetschef Ronny Lestander.

Vid Vindelns hälsocentral fanns 50-60 doser kvar på måndagseftermiddagen.

– Vi har drop in-vaccination på torsdag, och sedan är det förmodligen slut, säger verksamhetschef Robert Isaksson som fastslår att 550 personer har hittills vaccinerat sig i Vindeln, vilket är fler än i fjol.

På 1177.se kan den som vill hålla koll på vaccintillgången vid länets hälsocentraler.

Hoppet står nu till ett ersättningsvaccin, som ska vara lika bra som Vaxigrip tetra.

– Vi har ett viss hopp om att få vaccin via en alternativ leverantör. Vi försöker, men det är ingenting vi med säkerhet vet, säger Stephan Stenmark.

På grund av vaccinbristen har bland andra Folkhäslomyndigheten gått ut med en nationell rekommendation att prioritera personer ur riskgrupper. Till exempel personer över 65 år, multisjuka och gravida kvinnor

Ledningen för samtliga hälsocentraler som Västerbottningen talat med konstaterar att avsevärt fler har velat vaccinera sig i år jämfört med tidigare.

Har landstinget underskattat intresset?

– Jo, man måste ju vara självkritisk och säga att både norra regionen, Sverige och tydligen hela Europa har underskattat intresset, säger Stephan Stenmark.

Han befarar dock ingen ovanligt stor influensaepidemi enbart på grund av att många eventuellt inte kunnat vaccinera sig.

– Nej, det är så många saker som beror på hur influensan blir för befolkningen i slutänden.

Förra veckan rapporterades 15 influensafall i Sverige, varav ett i länet.

– Det är ett ströfall som smittats i södra Sverige. Vi har inga tecken på smittspridning i Västerbotten än, säger Stephan Stenmark.

Landstinget skriver i ett pressmeddelande på tisdagen att inga fler doser vaccin kommer till Sverige under 2018. Först i slutet av januari 2019 kan eventuellt fler doser levereras.

"Hoppas det ger fler invånare"

Vännäs Vännäs kommun kan snart få sju nya områden där det blir möjligt att bygga på mark som ligger inom ett strandskyddat område.

Vill se bättre analys av skolresultat

Vännäs I Vännäs kommun har flickor under många år haft ett högre meritvärde än pojkar. I Skolinspektionens senaste granskning av kommunens grundskolor pekar myndigheten på att det saknas en analys på huvudmannanivå vad skillnaden beror på.

Ökar fokus på minoritetsarbetet

Vindeln Det är viktigt att lyssna in den samiska befolkningen i Vindeln. Det menar kommunens nyinrättade minoritetssamordnare som började jobba i september. Nu hoppas hon förbättra och effektivisera kommunens minoritetsarbete.