Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittskyddsläkaren om smittspridningen: "Oroande"

Smittspridningen ökar i Västerbotten.
Under de två senaste dygnen har totalt 136 personer i länet bekräftats smittade av covid-19.
– Det är klart att det är en oroande trend med tanke på att skolorna snart startar och att människor börjar återgå till sina jobb, säger biträdande smittskyddsläkaren Therese Thunberg.

LÄNET · Published aug 5, 2021 at 14:27

I förra veckan registrerades totalt 52 fall av covid-19. Under den här veckan har nu totalt 138 personer bekräftats smittade.

– Nu ser vi konsekvenserna av deltavarianten och en samhällsspridning. Människor har börjat träffas i stora grupper, det är kompisgäng på krogen, folk kommer hem från resor utomlands, säger Therese Thunberg.

Det är deltavarianten som dominerar i länet.

– Mer än 90 procent har smittats med deltavarianten, den är mycket mer spridningsbenägen.

Smittspridningen sker i hela Västerbotten men det är främst i Umeåområdet, bland personer i åldern 20-29 som är ovaccinerade.

Utvecklingen är oroande menar Therese Thunberg. Nu uppmanar hon alla att följa rekommendationerna.

– Det gäller fortfarande att hålla avstånd, stanna hemma om man känner sig sjuk och provta sig.

Antalet bekräftade fall i länet sedan pandemins början är nu 23 828 personer.

Just nu vårdas två personer med covid-19 på sjukhus. Ingen av dem vårdas på intensivvårdsavdelning. Antalet dödsfall ligger fortfarande kvar på 181 personer.

Nu ser vi konsekvenserna av deltavarianten

Fler nyheter från Västerbotten

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.
Västerbottningen rekommenderar

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

UMEÅ Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.

Länsstyrelsen avslog överklagande i golfbollsstrid

Bjurholm Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Tillsammans för byns bästa

Granö Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport