Onsdag 28 juli 2021

Västerbottningen

Lars Edberg minns hur tillvaron förändrades efter Tjernobylolyckan då stora delar av fångsten fick grävas ned i skogen. Än idag hittas cesium i viltkött, insjöfisk och svamp, men hälsorisken bedöms liten. Foto: SUSANNHE MELIN

Spåren kvar 34 år efter Tjernobyl

26 april 1986 exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl, Ukraina. Efter tre dagar föll radioaktivt avfall över Norrland. Ramviksjägaren Lars Edberg är övertygad om att pappans cancersjukdom kan kopplas till nedfallet.

RAMVIK · Published apr 26, 2020 at 06:15

Det tog tre dagar innan den svårsläckta branden i kärnkraftverket norr om Kiev upptäcktes i Västeuropa. Partiklar spreds i atmosfären på stora avstånd från reaktorn.

Lars Edberg var 13 år när olyckan inträffade. Konsekvenserna kunde han då inte ana.

– En fruktansvärd katastrof. Många slutade jaga och sviterna märks fortfarande med cancer som blommar upp bland vänner yngre än jag. Friluftsfolk som vandrat Högakustenleden och varken snusat eller druckit.

– Pappa var bara 70 år när han dog för två år sedan, cancer i levern och tarmarna. Han hade opererats en gång och det tog sig bra. När de skulle operera resten öppnade läkarna bara och sydde igen. Cancern hade spridits och det fann inget att göra.

Åren efter olyckan var inget sig likt.

– Trädgården blev bara gräsmatta. Vi brukade sätta 50 kilo potatis, lika mycket morötter och rödbetor och hade säkert 500 jordgubbsplantor för husbehov men slutade med allt. Bär och svamp plockade vi nog inte på 5-6 år. Enda fördelen var att alla sjöar tokkalkades i 15 års tid och vi fick bättre vatten.

Kommunerna erbjöd gratis cesiumtester i decennier. Problemet som Lars Edberg ser det är att gränsvärdet höjdes mer än från början.

– Då blev det godkänt att äta och staten slapp betala ut pengar. Första året var det 330 bequerel och sedan fem gånger mer i alla livsmedel. Då gick det bra att äta, säger han med en understruken ironi i rösten.

Forskning vid Uppsala universitet påvisar att Västernorrland och Gävleområdet som drabbades värst haft flest dödsfall i cancer de senaste 20 åren. Även om man misstänker en koppling till Tjernobyl har forskarna varit mycket försiktiga med att dra några säkra slutsatser.

Svårigheten med att mäta effekterna av det radioaktiva nedfallet är att de som eventuellt drabbats är utspridda i landet och i så fall har insjuknat under en tidsperiod på upp till 30 år.

Miljöhandläggaren Annika Wallin säger att det finns ingen anledning till oro i dag men känns det osäkert kan jägare testa ändå.

– Äter man mycket kött finns större risk men rökning är mer skadligt än cesium. Och om jaktlaget delar köttet så att alla får kött från flera olika älgar får en person sannolikt i sig kött som i genomsnitt ligger under gränsvärdet, tipsar hon.

Lars Edbergs jakt- och fiskeintresset är intakt. I stugan försöker han lära barnen hur man överlever utan alla bekvämligheter vi tar för givet, som vatten och ström. Nyttiga kunskaper i osäkra tider.

Fler nyheter från Västerbotten

Regeringen ger klartecken för hela Norrbotniabanan

LÄNET Nu har regeringen gett Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet av den återstående sträckan Skellefteå–Luleå.
Västerbottningen rekommenderar

Ny skogsvårdare i Vindeln

Vindeln. Björn Taavo och Ove Melitshenko har startat ett nytt företag i Vindeln där de bland annat ägnar sig åt skogsröjning och har kunder från hela Sverige.
Sport