Tisdag 16 oktober 2018

Västerbottningen

Trafikverket har inte hunnit att måla länsvägar

Trafikverket varnar trafikanter i Västerbotten för att det saknas vägmålning på många vägsträckor.
I höstmörker och regn blir det extra besvärligt att köra på omålade vägar.

Länet · Published okt 4, 2018 at 11:15

Skälet till att Trafikverket är försenat med linjemålning i både Västerbotten och Norrbotten är att myndigheten sagt upp några kontrakt med leverantören.

– Inte ovanligt att vi har kontraktsdiskussioner med leverantörer när vi inte kommer överens. I det här läget har vi olika åsikter om både utförande och hur det ska prissättas. Vi har pågående tvist i domstol, säger Håkan Äijä, enhetschef Trafikverket.

Berörda vägar i länet handlar både om nyligen asfalterade sträckor och partier där vägmålningen nötts bort. Hur många mil som ska målas i höst vet inte Håkan Äijä på rak arm. I faktarutan nedan framgår vilka länsvägar det rör sig om.

– Vi beklagar verkligen att linjemålningen är försenad. Nu prioriterar vi allt som har nylagts eftersom det blir så himla svart när det är ny beläggning, säger Äijä.

– På vägar som inte är nylagda har vi ju målat sedan tidigare, men på många ställen har linjemålningen slitits bort och måste förbättras.

Kan de omålade och mörka vägarna utgöra en trafikfara rentutav?

– Nja, det är ju inte optimalt, och så här ska det inte vara. Men det gäller ju för oss alla att ta det lugnt och framföra fordonet efter de rådande förutsättningarna.

– Sedan blir det ju bättre på vissa ställen när snökäpparna kommer upp.

Hinner ni linjemåla alla länsvägar i höst som är nylagda?

– Jo, det är planen, det ska vi hinna, säger Håkan Äijä som påpekar att asfalteringsentreprenörerna också fått uppdraget att linjemåla.

Enligt Trafikverket pågår ett intensivt upphandlingsarbete av linjemålning inför kommande år.

– Vi avsätter extra medel under de närmaste åren för att komma ikapp med linjemålningen i Västerbotten och Norrbotten, säger Håkan Äijä.

Riksväg 92 mellan Bjurholm och Balsjö har i sommar fått nytt ytskikt. Där är vägmålningen på plats.

– Folk är mycket nöjda, enda nackdelen är att det körs lite för fort nu när vägen är så fin, säger Monica Bertilsson, Balsjö handel och bensin.

Det blir så himla svart när det är ny beläggning.

Länsvägar som ska målas i höst

Följande vägar i Västerbottens län som ska eller redan har målats i höst, enligt Trafikverket:

  • Väg 92 mellan Balsjö och Bjurholm, samt mellan Marahällan och Vännäs.
  • E4 mellan länsgränsen mot Västernorrland och Nordmaling.
  • Väg 513 genom Nordmaling.
  • Väg 353 mellan Olofsfors och Nyåker, samt mellan Knaften och Lycksele.
  • Väg 95 Mellan Boliden och länsgränsen mot Norrbotten.
  • Väg 360 mellan Vilhelmina och Bäsksele.
  • Väg 363 mellan Gotland och Sikseleberg, samt mellan Månäs och Gillesnuole.
  • E12 mellan Forsmark och Ajaure.
  • Väg 1088 Storsele.

Källa: Trafikverket

Hörnefors behåller busslinje genom samhället

Hörnefors Hörnefors kommer även fortsättningsvis att trafikeras genom samhället. Det står klart sedan diskussionen mellan Umeå kommun och landstinget avslutats inför upphandling av...

Het debatt om kärv ekonomi

Vännäs Kommunens kärva ekonomi stod i centrum när nya fullmäktige sammanträdde första gången i måndags. Senaste delårsbokslutet för 2018 visar underskott med 6,3 miljoner kronor.

Västerbotten har lägst andel oljepannor

BJURHOLM Bioenergibolaget Scandbio har låtit göra en nationell studie av andelen olje- respektive pelletspannor i svenska småhus. Den visar att i Västerbotten finns lägst andel privata...

Bjurholm får rink i vinter

Bjurholm Det blir en hockeyrink på konstgräsplanen bakom Folkets hus i Bjurholm i vinter. På tisdagen beslutade kommunstyrelsen att avvakta med en försäljning av den gamla sargen som...

Vindeln rustar för rally igen

VINDELN Kommande vinter och då lördag 16 mars planeras det att köra ett rally i Vindeln för första gången på mycket länge. – Om jag inte är ute och cyklar var det 1972 eller 1974...