Tisdag 26 januari 2021

Västerbottningen

Silvermedaljörerna och författarna Anki Berg och Marcus Bodin på bilden med den prisade boken. Foto: JOHAN GUNSEUS / PRESSBILD

Tunnbrödsbok tog silver

Maj 2019 utgavs boken Tunnbrödet – en läcker historia. Nyligen tilldelades författarna Anki Berg och Marcus Bodin en andraplats i Gourmand Awards, även kallat kokboks-VM, för boken om den norrländska mattraditionen.

Länet · Published jul 14, 2020 at 11:15

I den internationella mat- och dryckeslitteraturtävlingen Gourmand Awards tävlar över 200 länder med böcker i drygt 80 kategorier. Två av dem var Anki Berg och Marcus Bodin, som dessutom lyckades ta silver i kategorin Food Heritage.

– Det känns helt fantastiskt att vår bok om tunnbröd får den här uppmärksamheten, säger bokens huvudförfattare Anki Berg i ett pressmeddelande från Polarbröd, som har finansierat boken.

Västerbottningen har i andra reportage refererat till boken som handlar om tunnbrödets historia, tunnbrödskulturen i dagens Sverige, olika lokala varianter av tunnbrödet samt olika recept.

– Tunnbrödskulturen är ett utmärkt exempel på en gastronomisk skatt som kan överföras mellan generationer genom en bok, säger Edouard Cointreau, som grundade Gourmand Awards 1995 i pressmeddelandet.

– Researcharbetet och berättarpassionen gör boken speciell och den är värdig internationell uppmärksamhet. Bokens alla delar samverkar harmoniskt och skapar tillsammans en fantastisk helhet.

Anki Berg, som är ledamot i Tunnbrödsakademin, framhäver belysandet av mattraditionen som en del av framgången.

– Jag tar utmärkelsen som ett bevis för att vi har satt ljuset på en mattradition som alltid har funnits där men som ingen har berättat grundligt om tidigare.

– Plötsligt framträder tunnbröd i en historisk och samhällelig kontext och det blir intressant för många. Sedan är ju också boken väldigt användbar för alla som vill baka och äta tunnbröd, inte att förglömma.

14 länder konkurrerade i kategorin där den japanska boken The Seasonal Beauty of Japanese Cuisine vann tävlingen. Prisceremonin blev uppskjuten på grund av coronarestriktioner.

Fler nyheter från Västerbotten

Hilda måste bo med ko

Vännäs Kvigan Hilda i Kallhögen i Vännäs måste ha en artfrände som kompis. Det är nu klart efter att Högsta förvaltningsdomstolen inte väljer att pröva kammarrättens tidigare dom.
Västerbottningen rekommenderar

Ortsbor överklagar plan om ny brandstation i Bjurholm

Bjurholm Närboende har överklagat ändringen i detaljplanen för Lönnen 4, som antogs 14 december. Överklagandena till mark- och miljödomstolen sinkar inte beslutet var ny brandstation ska placeras.

Trafikverket: "Beklagansvärt"

Hällnäs Renskötarna som var med under helgens olycka i närheten av Hällnäs är kritiska till Trafikverkets hantering av händelsen. Delvis eftersom en ren inte hittades och kunde avlivas först morgonen därpå.