Fredag 7 augusti 2020

Västerbottningen

Silvermedaljörerna och författarna Anki Berg och Marcus Bodin på bilden med den prisade boken. Foto: JOHAN GUNSEUS / PRESSBILD

Tunnbrödsbok tog silver

Maj 2019 utgavs boken Tunnbrödet – en läcker historia. Nyligen tilldelades författarna Anki Berg och Marcus Bodin en andraplats i Gourmand Awards, även kallat kokboks-VM, för boken om den norrländska mattraditionen.

Länet · Published jul 14, 2020 at 11:15

I den internationella mat- och dryckeslitteraturtävlingen Gourmand Awards tävlar över 200 länder med böcker i drygt 80 kategorier. Två av dem var Anki Berg och Marcus Bodin, som dessutom lyckades ta silver i kategorin Food Heritage.

– Det känns helt fantastiskt att vår bok om tunnbröd får den här uppmärksamheten, säger bokens huvudförfattare Anki Berg i ett pressmeddelande från Polarbröd, som har finansierat boken.

Västerbottningen har i andra reportage refererat till boken som handlar om tunnbrödets historia, tunnbrödskulturen i dagens Sverige, olika lokala varianter av tunnbrödet samt olika recept.

– Tunnbrödskulturen är ett utmärkt exempel på en gastronomisk skatt som kan överföras mellan generationer genom en bok, säger Edouard Cointreau, som grundade Gourmand Awards 1995 i pressmeddelandet.

– Researcharbetet och berättarpassionen gör boken speciell och den är värdig internationell uppmärksamhet. Bokens alla delar samverkar harmoniskt och skapar tillsammans en fantastisk helhet.

Anki Berg, som är ledamot i Tunnbrödsakademin, framhäver belysandet av mattraditionen som en del av framgången.

– Jag tar utmärkelsen som ett bevis för att vi har satt ljuset på en mattradition som alltid har funnits där men som ingen har berättat grundligt om tidigare.

– Plötsligt framträder tunnbröd i en historisk och samhällelig kontext och det blir intressant för många. Sedan är ju också boken väldigt användbar för alla som vill baka och äta tunnbröd, inte att förglömma.

14 länder konkurrerade i kategorin där den japanska boken The Seasonal Beauty of Japanese Cuisine vann tävlingen. Prisceremonin blev uppskjuten på grund av coronarestriktioner.

Elitserien nästa för 14-åriga Freja

Konståkning Emilia Wissting tävlar redan i Elitserien i konståkning. Nu får hon sällskap av Freja Jonsson. Därmed har Lycksele Konståkning två åkare på högsta nivå.

Försvunna pojken hittad

Umeå Under onsdagskvällen rapporterades en pojke försvunnen vid Yttersjöviken. Sökinsatserna efter pojken var omfattande och vid 19.30 tiden kunde pojken hittas relativt välbehållen.

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport