Söndag 19 maj 2019

Västerbottningen

Utländska turistnätter ökar rejält

25-procentig ökning av utländska gästnätter i Umeåregionen utanför Umeå stad.
– Framförallt tror jag campingplatserna är nöjda med vädret vi haft och eftersom de ofta är sena att rapportera sina siffror kan det öka, säger Erja Back, marknadsförare Umeå turistcentrum.

Umeåregionen · Published sep 27, 2018 at 11:15

Löven skiftar i gult men än är det för tidigt att sätta punkt för årets sommarturismsäsong. Siffrorna över antalet gästnätter på hotell, campingar och vandrarhem i Umeåregionen utanför Umeå sträcker sig inte längre än till och med juli månad, och är ännu preliminära.

Erja Back konstaterar dock att antalet utländska gästsnätter ökat kraftigt.

– I fjol hade vi 12 080 registrerade övernattningar från utlandet til och med juli månad, medan årets siffra är 15 059 gästnätter hittills, det är en kraftig ökning.

Flest utländska övernattare kommer från Norge, 11 296 personer, följt av Tyskland, 1 524, och Finalnd, 523.

Totala antalet turistnätter förefaller inte att ha ökat, eventuellt snarare minskat enligt de preliminära siffrorna. Till och med juli månad har hittills registrerats 33 256 övernattningar, jämfört med 33 752 i fjol.

– Vädret spelar troligtvis stor roll, men det är ingen vetenskap. Det kan ju vara så att när det är för varmt orkar man inte sätta sig i bilen och köra så långt. Vissa hotell brukar säga att tvådagarsväder med omväxlande bra och dåligt väder är bäst, för då rör folk mer på sig, säger Back.

Inom Umeåregionen utanför Umeå stad är Älgens hus i Bjurholm överlägset största besöksmål i volymer räknat, med cirka 15 000 besökare under sommaren.

Daniel Johansson driver Älgens hus, där drop-in-säsongen nu är över.

– Vi har haft en jämn ström hela sommaren, utan toppar eller dalar beroende på vädret, det har varit bra eftersom det underlättat bemanningen. Däremot har det inte varit någon kanonsäsong, säger han.

Hur har älgarna klarat vämen?

– Klart att det tyckt det varit varmt men ingen har visat tecken på att besväras, säger Johansson.

"Blev väldigt besviken"

Vindeln När Stig "Sigge" Rydberg parkerade bilen vid gångbron på västra sidan av Vindelälven så upptäckte han någonting som gjorde honom både arg och besviken.