Tisdag 7 juli 2020

Västerbottningen

Vårt världsarv Höga Kusten jubilerar med 20 år

När vi gick från ett årtusende till nästa vid millennieskiftet blev det nya årtusendet också startskottet för upphöjning av vår unika landhöjning. Det var nämligen år 2000 som Höga Kusten blev ett av Unescos världsarv.
– Vårt världsarv Höga kusten är världsunikt och därför en angelägenhet för hela mänskligheten att bevara, säger Berit Högman, landshövding i Västernorrland.

Höga Kusten · Published jun 26, 2020 at 06:15

Näsåkersskalden Pelle Molin formulerade sin bild av Höga Kustens tillblivelse när han präntade ner att ”när Gud skapade Ångermanland vredgades och log han samtidigt”.

För vårt landskap är speciellt, format av vresiga höjder och mjuka kullar däremellan. Kraftfulla berg, gammal urskog och vandringsleder som löper däremellan.

Sedan istiden har en landhöjning på nästan 300 meter gjort vårt landskap säreget med bland annat höga klippor. Ingen annanstans finns en liknande landhöjning som här. Här har isen format landskapet och det fortsätter än i dag.

Det är det unika som också ledde till att Höga Kusten blev ett världsarv. Själva begreppet Höga Kusten myntades i början på 1970-talet i samband med Höga Kusten-utredningen 1974, genomfört på uppdrag av länsstyrelsen.

– De allra flesta världsarv är ju kulturarv, det vill säga de skapades av människan. Vårt världsarv är ett naturvärldsarv, vars utveckling pågått i över 10 000 år och - den pågår fortfarande. Höga Kusten är också ett riksintresse vilket gör att all besöksnäring, och företagande kopplat till den, har att ta särskild hänsyn till just detta faktum. Det är naturen som vi ska vara rädda om så hållbarhetsfrågorna är mycket viktiga, poängterar Berit Högman.

För Höga Kusten har också utnämningen till ett världsnaturarv haft stor betydelse. År 2006 utvidgades världsarvet med Kvarkens skärgård på den finländska kusten i Österbotten och världsarvsområdet heter numera Höga Kusten/Kvarken Skärgård.

Därtill har Höga kusten även blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål med populära attraktioner som Skuleberget och dess nationalpark, likaså Ulvöarna och Trysunda som samtliga kan locka med naturnära strövtåg.

– Det av Unesco utsedda världarvet är otroligt viktigt för Höga Kusten som destination. Det är ett av två naturvärldsarv i Sverige. Och det är ju landhöjningen med 8 millimeter per år som gör oss unika, och som är så otroligt synligt ute vid kusten, säger Mia Karlsson, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling AB, innan hon fortsätter.

– Dock finns fenomenet över hela vår destination, in över Jämtland och ut mot norska kusten. Det var där inlandsisen var som tjockast och trycket var som störst. Det som skapades för 10 000 år sedan, har sedan gett en fantastisk natur – som är ett signum för vår destination, vars målgrupp är den aktive naturälskaren.

En storslagen natur och därtill duktiga entreprenörer är något som Mia lyfter som vinnande faktorer för att världsarvet har blivit ett framgångsrikt destinationsmål. Kombinationen av utsiktberg, djup urskog och det som många anser är en av Sveriges vackraste vandringsleder, såväl som öar, skapar ett intresse hos besökare.

– Höga Kusten blev för några år sedan utsedd till Sveriges vackraste natur – och det ryktet sprider sig mer och mer och längre bort från vårt område – och besökarna kommer för att ta del av de upplevelser som det erbjuder, säger hon.

Potentialen är stor med en unik landhöjning och därtill ett världsarv, nu 20-årsjubilerande.

– Jag tror att det finns en stor potential för näringslivet att utvecklas ännu mer med Höga kusten som ”samlingsnamn”. Höga kusten ska kännetecknas av att vara en del i en spännande region där det alltid händer spännande saker vare sig man är IT-strateg, biolog, skogstekniker, finsmakare, äventyrare eller vardagsmotionär. säger Berit Högman.

Om Höga Kusten

  • Höga Kusten är ett kustområde i Ångermanland som ursprungligen inbegrep ett kustområde mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Då gick E4:an över Sandöbron, numera över Högakustenbron.
  • Sedan den senaste istiden har en landhöjning på närmare 300 meter gjort landskapet säreget med höga klippor och djupa dalar. Inlandsisen bar med sig en blandning av stenblock, stenar, grus, sand och finare material, en blandning som bildar jordarten morän.
  • Istäcket tryckte också ned jordskorpan, vilket kunde ske till en kilometers djup. När isen smälte bort började jordskopran sträva tillbaka upp mot sitt ursprungliga läge. På samma sätt kunde ismassan med sin tyngd, nöta bort kullar och slipa berg rundare. Den senaste istiden tog slut för cirka 10 500 år sedan.
  • Världsarvet stiger fortfarande från havet på grund av istiden. När isen smälte och trycket lättade började jordskorpan höja sig tillbaka mot den nivå det befann sig på innan istiden, något som kallas postglacial landhöjning. Till en början var landhöjningen extremt snabb och när all inlandsis hade smält bort hade jordskorpan redan stigit 500 meter i Höga Kusten.
  • I dag stiger jordskorpan i världsarvet med cirka 10 millimeter per år.
  • På samma sätt som jordskorpan reser sig efter inlandsisen kan den även sjunka där den tryckts upp av inlandsisen, något som berör markområden som låg utanför inlandsisen. Det är orsaken till att Nederländerna än i dag sjunker med ungefär 1 millimeter per år.

Fakta: Höga Kusten & Kvarkens skärgård

”20-årsjubileet ska uppmärksammas även om pandemin försvårar planeringen. Det blir troligen till hösten”, säger Berit Högman. Foto: PRESSBILD

Jag tror att det finns en stor potential för näringslivet att utvecklas ännu mer med Höga kusten som ”samlingsnamn”.

Fler elever på gymnasiet läser upp betygen

Umeåregionen Fler gymnasieelever väljer att läsa upp sina betyg på Dragonskolans sommarskola i år jämfört med tidigare somrar, enligt skolledningen.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.