Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Västerbottningens år i bilder

Här är 36 minnesvärda bilder från året som gått valda av Västerbottningens redaktion.

Umeåregionen · Published jan 1, 2019 at 06:15

Januari:

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Det är kaos och kris för Norrtågs persontrafik på Botniabanan denna vinter. Försenade tåg och inställda avgångar. Oftast utan bussersättning, med hänvisning till påföljande osäkra avgångar. Till slut blev folk mest uppgivna. "En oro man har är hur mycket detta raserar förtroendet som byggts upp, det skrivs ju mest i media när tågen inte går i tid" säger Madelaine Jakobsson, kommunalråd Nordmaling.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

I början av årets installerades Erika Forsvall som ny kyrkoherde i Vännäs-Bjurholms pastorat och porträtterades i Västerbottningen dagarna före hennes minnesvärda dag.

Foto: PETER KÄRR

I januari fick teknikföretaget Rototilt i Vindeln besök av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som fick följa med på en rundvandring i fabriken och informerades av vd Anders Jonsson om företaget och företagets produktion av tiltrotatorer.

Februari:

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

På havsisen utanför Rödviken i Nordmaling har Bertil Edlund nyligen plogat upp en bana för främst A- och Epatraktorer. "Bättre gjort än sagt är min livsfilosofi" säger Bertil Edlund, som med sin Fiat Hitachi FR-70 plogat upp en isbana för främst A- och Epatraktorer vid Rödviken. Ett initiativ som följdes av mycket hyllningar på Facebook.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

För första gången på elva år kördes ett SM-rally i och kring Vännäs där hemmaföraren Simon Olsson, till höger, tillsammans med kartläsaren Jonathan Melinder vann en av helgens många bilklasser.

Foto: VIKTOR LAGERBORG

Rådjuren blev allt fler i och omkring Sävar, något som eftersöksjägaren Bengt Eriksson tydligt märkte av. ”Det är åtminstone en fördubbling på några år.”

Mars:

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Byautvecklingsgruppen Agnäs bästa föddes efter ett bredbandsprojekt i byn för många år sedan. Numera arrangerar föreningen återkommande midsommarfirande tillsammans med Agnäs IK, höstfest med pajbuffé i skolan, loppisrunda i augusti och Vårlunken med tipsrunda några söndagar på våren. Skridskodisco på sportlovet är också en stående aktivitet.

Foto: PETER KÄRR

Fullt ös i kyrkbacken i Tavelsjö i samband med att församlingen, som traditionen bjuder, arrangerade sportlovskul för barn och föräldrar under sportlovet.

Foto: VIKTOR LAGERBORG

Barnen på förskolan Lägret i Vännäs upptäckte skräp i skogen och bestämde sig för att försöka göra något åt nedskräpningen. ” Så vi kom på att göra skyltar”, säger Liv, 6 år.

April:

Foto: PETER KÄRR

Vernissage vid Vindelns bibliotek för utställningen ”Brevet från Vindeln”, skrivna av 40 SFI-elever elever. Tanken var att skapa kontakt mellan Vindelnbor och nyanlända och en förklaring varför de kommit till Sverige och Vindeln.

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

På Artediskolan i Nordmaling arbetar pedagoghunden Indra. "Med Indra blir det mycket lättare och roligare att lära sig" säger Izze Evaldsson, Denice Öberg, Ebbe Eriksson och Melina Strandberg. "Matten får de på köpet" säger Inger Carlsson, speciallärare och certifierad hundpedagog.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

Daniel Sherif pimpelfiskade i tävlingen Påsknappet som avgjordes i Holmsund på långfredagen. Tvillingsystern Gabriella och mamma Valentina studerade Daniels fiskeframgångar.

Maj:

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Artediskolans högstadium i Nordmaling fick i måndags besök av första svensken i rymden, Christer Fuglesang. "Jag skulle gärna åka till mars också men dit tror jag sannolikheten är större att ni kommer för nu börjar jag bli lite för gammal för rymdfärder" säger Christer, Sveriges förste astronaut och professor i rymdfart vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Foto: PETER KÄRR

Skratt och glada miner på altanen vid byagården i Bastuselet, där ”Uppetåns byaförening” slagit på stort och skulle arrangera en festival där musikern Joel Nunez, från Miami och Skellefteå skulle uppträda på ”Uppetårocken”.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

Hörnsjö IF:s damlag i fotboll preparerade sig för en ny säsong i division 2, med nylagt konstgräs på hemmaplanen. Nu vet vi också att laget utan bekymmer höll sig kvar i tvåan och kan ladda för 2019-spelet.

Juni:

Foto: PETER KÄRR

Robin Brännström, 11 år, hade lagt ner ett hundratal timmar på sin lådbil som han och kompisen Elvis Brodin, 8 år, kom stretande med efter gång- och cykelvägen i Hissjö. Nu fattades bara att sätta dit en motor på 150 kubik.

Foto: CARINA ANDERSSON

Över stock och sten, genom vattenpölar och snårskog, balanserande på spångar och halkiga klippor, över sågspån och myrmark – och så simma i kallt havsvatten. Norrbyskär Trail blev en premiärsuccé, med 300 vuxna och 85 barn på startlinjen.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

Femte upplagan av Västerbottningens golftävling spelades på Bjurholms Golfklubbs bana i Mariebäck där dessa tre glada tjejer var några av deltagarna i det stora startfältet. Från vänster Lilian Lindqvist, Ewa Stuge och Kerstin Persson.

Juli:

Foto: VIKTOR LAGERBORG

Alla blev nog påverkade av sommarens torka på ett eller annat sätt och bland de hårdast drabbade var bönder och deras djur. Per Nordlund, Stellan Strand och Maud Strand i Västra Spöland var alla oroliga över hur det skulle gå.

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Fiskehelgen i Hörnsjö är en sommarklassiker som i lördags genomfördes för 36:e året, i regi av sportfiskeklubben SFK Glada laxarna i Hörnsjö. "Det är en helt otrolig avkoppling och så roligt att få komma ut och träffa folk" säger Eva Backman tillsammmans med Irene Brändström.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

Det numera traditionella travloppet i Västerbottningens regi under Lyckseletravets årliga tävlingsvecka vanns detta år av favoritspelade Guli Castor med körande tränaren Mats Gällerstedt i sulkyn.

Augusti:

Foto: CARINA ANDERSSON

Vännforsmästerskapen i veterantraktorpulling är en riktig publikmagnet. Tävlingen går ut på att traktorn drar ett flak efter en gräsbana på 100 meter. Bröderna Agust och Arvid Salomonsson hoppade upp på en höbal för att se bättre.

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Kommunerna i Västerbottningens utgivningsområde hade i allt väsentligt lyckats fylla lärarvakanserna inför grundskolestarten. Åke Runnman är pensionären som ryckte in i klassrummet bredvid lärarkollegan Johannes Nyman i klass 1 på Castorskolan Bjurholm.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

Elias Mårtensson var en av många besökare på andra upplagan av Gatufesten i Vännäsby där elvaåringen visade sig vara mycket skicklig på att köra grävmaskin.

September:

Foto: PETER KÄRR

Bröderna Larssons snickeri i Åmsele hade fått en riktig prestigeorder från en beställare i Mälardalen. Snickeriet skulle tillverka 32 fönster i allmogestil till en herrgård som ska byggas upp igen efter att ha brunnit ner.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

Det råder något av en byggboom i Vännäs kommun där, från vänster, Therése Ullberg, Samuel Lindroth och Johanna Udd och deras bostadsförsäljningsföretag Obos planerade för ytterligare en ny etapp med radhus och lägenheter mitt i Vännäsby.

Foto: ROLF JAKOBSSON

I sommar har arkeologerna gjort en av de sista utgrävningarna längs Västra länken förbi Umeå. På en stenåldersboplats i Röbäck söder om Umeå funderar arkeologen Roger Lidman på vilka betingelser som människorna levde här på stenåldern.

Oktober:

Foto: PETER KÄRR

Tre "vägmusketörer" i Tegsnäset, från vänster Mattias Levisson, ordförande i byaföreningen, Lars Vesterlund och Ingvar Ivarsson på den bit av den 4,5 kilometer långa gång-och cykelvägen mellan Tegsnäset och Granö som hade asfalterats.

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Höstmässan i Nordmaling är ett årligt evenemang som syftar till att skapa möten och visa upp utbudet i Nordmalingsbygden. En av helgens höjdpunkter var söndagens tävling Nordmalings Mästerkock, där barn i årskurs 1-5 respektive 6-9 tävlade.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

Starka Ewelina Nordin, boende i Vindelnbyn Västerås och tävlande för Vännäs MK, var en av klassegrarna när folkracetävlandet på Pengfors Motorstadion gjorde bokslut för säsongen 2018.

November:

Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Vi minns vår hembygd är en studiecirkel som för fjärde terminen bedrivs runt om på Nordmalings äldreboenden. På avdelningen Näckrosen, Strandholmen, är elva äldre med i cirkeln. "Allt utgår från de egna livshistorierna" säger Cathrina Strandberg, cirkelledare och hembygdsforskare med Märta Kenneman och Rune Lindgren.

Foto: PETER KÄRR

I byn Stöcke planeras för ett allaktivitetshus med namnet ”Mötesplats Stöcke” på 2 700 kvadratmeter för cirka 30 miljoner kronor. Det var samrådsmöte i skolan där det framtagna planförslaget presenterades av representanter från Umeå kommun.

Foto: ROLF JAKOBSSON

På höstlovet förra veckan anordnades två hockeyträningar för flickor mellan 5 och 15 år i Vännäs ishall. Wilma Lundberg, 9 år, var en av tolv tjejer som hade roligt på isen i Vännäs ishall. Hon vill bli antingen hockeyspelare eller fotbollsproffs.

December:

Foto: PRIVAT

Ingrid Bergström genomförde under hösten en av sitt livs stora utmaningar: att vandra 91 mil på 29 dagar längs pilgrimsleden Camino de Santiago. Här är hon äntligen framme vid katedralen i Santiago de Compostela.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

Många deltidsbrandkårer brottas med personalbrist, men inte i Vännäs där man har full styrka och reservuppsättning. Från vänster: Maria Strinnholm, Diana Sten och Angelica Roos är en tjänstgörande trio i Vännäs deltidsbrandkår.

Foto: ROLF JAKOBSSON

Klimatförändringarna kommer sannolikt att medföra kraftigare och intensivare skyfall. Nu rustar Vännäs kommun för en osäkrare väderlek genom att återskapa vallarna vid Vindelälvens och Umeälvens sammanflöde nära Vännäsby, berättar Christer Nygren, VA- och gatuchef i Vännäs.

Unesco: Vindelälven blir biosfärsområde

Vindeln Tidigare i dag utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhttátahkkalven till ett biosfärsområde. Området inkluderar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven och sträcker sig från norska gränsen till Bottenviken.

Kommunstyrelsen: Äldreboenden blir kvar

Nordmaling På måndagens kommunstyrelsemöte i Nordmaling föreslogs stora neddragningar. Men äldreboendena Juliagården i Norrfors och Tobiasgården i Gräsmyr blir kvar.