Tisdag 17 september 2019

Västerbottningen

Den 26 maj är det dags för val till Europaparlamentet. Erik Bergkvist från Umeå är en av dem som men stor sannolikhet kan få en plats efter valet. Foto: PRESSBILD/REGION VÄSTERBOTTEN

Vill se mer stöd till regionerna

Länspolitikern Erik Bergkvist är aktuell som Socialdemokraternas fjärde namn på listan över potentiella EU-parlamentariker efter valet 26 maj. Han menar att EU måste jobba mer med de regionala utvecklingsfrågorna. Men inte att det nödvändigtvis måste ske i norra Sverige.

Länet · Published apr 23, 2019 at 13:20

Erik Bergkvist har varit med i de politiska sammanhangen under lång tid.

Han är för närvarande ordförande i regionala utvecklingsnämnden på Region Västerbotten, men är även aktuell som fjärdenamn på socialdemokraternas lista till Europaparlamentet.

– En av de saker som är viktigt för mig är att man har pengar till EU:s regionalpolitik. Vi måste kunna utvecklas, annars ökar spänningar och konflikter. Norra Sverige har jättestor nytta av de pengarna, säger Erik Bergkvist (S).

Han pekar på sådant som jordbruksstöd och infrastruktursatsningar inom järnväg och IT som några exempel på satsningar som är viktiga för Västerbotten.

Men Bergkvist menar också att EU:s regionalstöd är viktigt för oss även när det går till regioner utanför Sveriges gränser. Han menar att satsningar i övriga Europa kan vara precis lika avgörande för Västerbotten.

– Vi tjänar väldigt mycket på att vara med i europasamarbetet, men även på att fattiga regioner utvecklas. Då får vi nya handelspartners vilket blir det blir en vinst för båda.

Han tar Norrbottniabanan som exempel. Det är i hans mening ett väldigt viktigt infrastrukturprojekt för Sverige och Norrland. Men för att transporterna ska fungera behövs också att andra regioner också har god infrastruktur. Det innebär att produkter från Västerbotten kan transporteras lättare till potentiella handelspartners.

– Tågrälsen stannar ju inte i Skåne utan den ska ju nå ut i övriga Europa också. Då måste även de ha råd att köpa våra produkter, resonerar han.

Han anser att de regionala utvecklingsfrågorna är viktiga, inte bara ekonomiskt utan även ur ett samhällsperspektiv.

– Vi har regioner som är fattiga och rika, den skillnaden måste man jämna ut. Det gäller inte enbart Sverige utan också i övriga Europa. Gör vi inte det så känner man att man inte är med i samhällsutvecklingen, menar Erik Bergkvist (S).

Samtidigt är det fortfarande mycket osäkert hur EU:s ekonomi kommer se ut efter Brexit. Den osäkerheten innebär att det fortfarande är svårt att veta hur budgeten kommer se ut framöver menar Bergkvist.

– Idag är väl alla scenarion möjliga. Det blir mindre pengar i alla system och då behöver man omfördela så det blir mer pengar till utvecklingsdelarna, menar Erik Bergkvist (S).

Ju fler länder det går bra för desto bättre går det för oss.

Erik Bergkvist

  • Ålder: 54 år.
  • Bor: Umeå.
  • Gör: Ordförande för regionala utveklingsnämnden på Region Västerbotten.
  • Aktuell: Är Socialdemokraternas fjärde namn på listan till Europaparlamentet.

26

maj är det dags för val till Europaparlamentet. Erik Bergkvist är en av dem som men stor sannolikhet kan få en plats efter valet.

Vinnarna av VN:s GP-serie

Umeå Helgens avslutande 42:a upplaga av långlöpningsserien i länet, Västerbottningens GP-serie, gav två nya totalvinnare.

Sista GP-loppet för säsongen

Umeå Sista deltävling i Västerbottningens Grand Prix-serie i långlöpning sprangs i söndags på 1500-metersbanan på Campus Arena i Umeå.

Socialnämnd stänger boende

Bjurholm En majoritet i socialnämnden beslutade att stänga korttidsboendet Smörblomman i Bjurholm, för att spara 3,7 miljoner kronor.

Utan talförmåga – afasiträff vilande

Vindeln Karin Nilsson har drabbats av afasi och kan inte tala. Hon brukade träna på kommunens afasiträffar tillsammans med maken Willy. Men nu har träffarna lagts i dvala och därför vädjar paret till kommunen att återuppliva verksamheten.