Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

– Jag tycker man gör rätt som gör sin röst hörd, säger Haglund (S) om kravet på cykelväg. Foto: ARKIV

"Är en prioriterad väg"

Vindelns kommunalråd Mathias Haglund (S) håller med om att 363:an genom Överrådå behöver bli mer säker och hoppas att den snart ska åtgärdas.

Överrödå · Published okt 12, 2021 at 11:00

– Vi har antagit en lista med prioriteringar i kommunstyrelsen, där ligger den högst upp tillsammans med en del andra åtgärder på samma sträcka, säger Haglund (S) som konstaterar att det är upp till regionpolitikerna att sedan bestämma var pengarna ska läggas.

Han anser att vägsträckan genom Överrödå behöver åtgärder, både utifrån pendlingsmöjligheterna mellan Vindeln och Umeå, och eftersom den inte bedöms som trafiksäker för gångtrafikanter i området.

Men det är till stor del den så kallade länstransportplanen som styr vilka projekt Trafikverket ska ta sig an. Nu pågår arbetet med att ta fram prioriteringar för de kommande fyra åren och vägsträckan genom Överrödå har redan pekats ut som särskilt prioriterad.

– Det vi har fått till oss av Trafikverket är att den här sträckan är en prioriterad väg. Det betyder dels framkomlighet, och dels säkerheten för de som bor längs vägen, säger han.

Vägsträckan genom Överrödå har redan utretts och har en så kallad åtgärdsvalsstudie där olika lösningar har presenterats och där gång och cykelväg redan har pekats ut som den bästa lösningen.

– Trafikverket ska se över det bästa tänkbara alternativet för att åtgärda problemet. Hur det åtgärdas har kommunerna inte så mycket med att göra. I det här fallet har man sagt att gång och cykelbana är det alternativ som förespråkas. Men sedan hur det prioriteras blir upp till regionen, säger Haglund.

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport