Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Arkeologisk utgrävning i Granö

Under förra veckan tog Västerbottens museum hjälp av frivilliga i sitt sökande efter den samiska marknadsplats som tros ha funnits i Granö på 1500-talet. Utgrävningen innebär att muséets arkeologer nu kan utesluta den åkerbit som de tidigare misstänkte att platsen fanns begravd under.
– Det här är första gången vi gräver i Granö, berättar arkeologen Jans Heinerud som leder utgrävningen.

Granö · Published okt 6, 2021 at 06:15

Vi står mitt i Granö, strax nedanför Sjungaregården, i vad som ser ut att var ett potatisland, tillhörande ett av husen bredvid.

– Före Lycksele fanns mötesplatser för samer och bönder från kusten och Granö är en sådan plats, berättar Jans Heinerud, arkeolog från Västerbottens museum.

Tillsammans med kollegor från muséet och frivilliga deltagare har han ägnat tre dagar åt att leta efter den samiska marknadsplats som tros ha funnits i Granö under 1500-talet. Platsen har ringats in till ett relativt litet område alldeles intill älven, men det är först i höst som de riktiga utgrävningarna kunnat börja.

– Vi är säkra på att marknadsplatsen var här någonstans, förklarar Jans och fortsätter.

– Vi har fått in föremål från platsen under ganska många år. Granö är en gammal by som kan spåras ända tillbaka till 1540-talet.

Inför utgrävningen fick allmänheten möjlighet att gå en studiecirkel och sedan vara med och hjälpa till i arbetet.

– Nu försöker vi hitta skatter, skrattar Agneta Wenngren från grannbyn Videlund.

– Igår hittade vi många grejer, små benbitar är det mesta man hittar, kanske några stenar och skärvor och porslin, berättar hon.

Vad tycker du om att få hjälpa till med det här då?

– Det är roligt att man får vara med, vi trodde bara vi skulle få titta på, men det har varit mycket arbete, både gräva och sikta, berättar Agneta Wenngren som hoppas att fler ortsbor ska anmäla intresse för eventuella framtida utgrävningar.

Platsen genomsöktes redan sommaren 2019 med en så kallad georadar som visade tecken på någon form av lämning under matjorden.

– Då hittade vi några gropar och någonting som såg ut att vara ett kulturlager, berättar Jans.

Under veckans. utgrävning har Jans och hans team valt ut fem olika schakt som de undersöker närmare. Efter att området har markerats ut så gräver de ner till rätt nivå, och börjar sedan det mödosamma arbetet med att flytta jorden till ett stort galler där eventuella fynd kan lämnas kvar efter att de skakat igenom jorden.

Men trots de fynd som har gjorts på platsen så är Jans Heinerud säker på att inget av dem kommer från själva marknadsplatsen.

– Vi ser inga sådana spår just här.

Hur känns det då?

– Jag var lite lur på det redan innan, som arkeolog tänker man att bosättningar vanligtvis brukar vara på väl dränerad mark, den här marken är lite för låg för det, konstaterar Jans.

De tråkiga nyheterna till trots så tar han det inte som någon större motgång.

– Nej absolut inte, nu kan vi utesluta just den här platsen, det finns inget spår av marknadsplatsen här.

Vad betyder det?

– Det ställer bara nya frågor, personligen så tror jag platsen kan ha varit här uppe vid fotbollsmålet, säger han och pekar ett trettiotal meter söderut.

Nu hoppas Jans att de ska få möjlighet att fortsätta med utgrävningen på den nya platsen i stället, men för det krävs tillstånd först.

– Jag ska diskuterad det med länsstyrelsen och se hur vi kan gå vidare.

Nu kan vi utesluta just den här platsen

Marknadsplatsen i Granö

  • På platsen i Granö tros en urgammal marknadsplats ha funnits som fungerade som mötesplats mellan samer från inlandet och bönder från kusten.
Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport