Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Det går som smort när Erik kokar skidvalla

Alldeles intill Umeälven, i en verkstad i Granö, står Erik Ludvigsson och utövar en utdöende konstform. Lukten av tjära ligger tung över lokalen och den lilla plåthink som har hängts upp provisoriskt över en gasbrännare. Här kokas det nämligen gammaldags skidvalla i full fart.

GRANÖ · Published okt 10, 2021 at 06:15

– Det är en urgammal produktion, tjära och tjärved, man eldade i skogen och brände fast i skidorna sedan gammalt. Här i byn finns den enda kvarvarande skidfabriken i Sverige där man gör skidor på modernt sätt men i gammalt stuk, berättar Erik Ludvigsson som just har kokat en ny sats skidvalla.

Han kokar vallan åt Tegsnässkidan som ska ha 100-års jubileum inom kort. Tanken är att vallan ska skickas med tillsammans med jubileumsskidor som tillverkas inför firandet.

– De frågade om jag kunde göra några hundra burkar med valla, berättar Ludvigsson som direkt tackade ja till projektet.

Det är säkert många som kommer ihåg när Sunes pappa gjorde egen skidvalla i den nu ikoniska julkalendern från 1991. Men för Erik Ludvigsson är det en betydligt mer kontrollerad process. Han var tidigare ägare till vallföretaget Skigo och producerade under toppen av sin karriär omkring fem-sex ton valla om året.

– Skigo är ju stort i dag, Sveriges största. Och reden då var det ett band som fyllde på burkarna och satte lock på dem, berättar Ludvigsson som i dag har återgått till en mer provisorisk lösning.

– Det här är den teknik jag använde ursprungligen, det var med en bra kaffepanna och så fyllde man på i burkarna, tillägger han.

Vad behövs för att göra skidvalla?

– Det är inga större krångligheter, bara man har en bra panna, man får ju sina favoriter när man är i kaffepanna-branschen, säger Erik och skrattar.

Men det är inte tillräckligt att enbart följa ett recept. Att koka skidvalla är något av en konst.

– Man måste fylla burkarna minst två gånger. Det är en väldig expansion i materialet så när det svalnar kan det uppstå håligheter. Andra gången man häller på vallan så måste man ha betydligt högre temperatur så den kan smälta sig fast i burken.

Basen är latexbaserat gummi, sedan är det paraffin i olika former och olika vaxer. Sedan handlar det även om vilka smältpunkter ingredienserna har, även vilka flampunkter de har.

Hur är det att åka på sådan här valla?

– Det är förnämligt, en kall vinterdag är det frågan om de moderna vallorna klarar av att hänga med. Tjäran är väldigt flexibel och anpassar sig väldigt bra efter olika temperaturer.

Han tillstår däremot att det under varmare förhållanden är betydligt bättre med en modern valla.

– Sådan här gammaldags valla fungerar bäst på kalla vinterdagar som man hade förr i tiden, skrattar han.

Och lukten som fyller lokalen är härligt tjärig.

– Det luktar fantastiskt gott, men efter några dagars arbete är man ganska less på tjärlukten skrattar Erik.

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport