Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Skogsteknikföretaget Indexator i Vindeln med 140 anställda tas över av Lifco, ett företagskonglomerat med Carl Bennet som majoritetsägare. Lifco äger sedan tidigare en rad företag i Västerbottens län, bland annat Texor i Lycksele och Hultdins i Malå. Den 15 januari kommer representanter från Lifco till Indexator. Foto: PETER KÄRR

Facket känner ingen oro

Indexator i Vindeln säljs till företagskonglomeratet Lifco som sedan tidigare äger en rad verkstadsföretag i Västerbotten.
– Det känns bra. De företag som Lifco har involverat sig i har fått leva och verka på sin ort, säger Kent-Erik Mattsson, IF Metalls representant vid Indexator.

VINDELN · Published jan 9, 2019 at 11:30

Indexator har alltså sålts till Lifco, en företagsgrupp med industrimannen Carl Bennet som majoritetsägare.

Carl Bennet har en lång historia i Västerbotten och var en av dem som var med och räddade Boliden och var med om rekonstruktionen av gruvföretaget.

Från fackligt håll känner man ingen oro över att Indexator får en ny ägare.

– De företag som Lifco har involverat sig i har fått leva och arbeta på sin ort, menar Kent-Erik Mattsson.

Från Metalls sida är man mån och att det arbete som inleddes för flera år sedan av dåvarande vd Pär Lärkeryd får fortsätta, som helt enkelt handlar om att utveckla arbetsplatserna och göra de mer jämställda.

– Jämställdhetsarbetet är viktigt för att vi ska kunna vara en attraktiv arbetsplats, säger Kent-Erik Mattsson och fortsätter.

– Vi har många nya produkter på gång och väldigt stora investeringar i maskiner och i ny teknik. Vi känner inte av någon direkt avmattning.

– 2018 var ett väldigt bra år. Vi har en bra orderstock och haft bra vinster. Nu ska vi ta nästa steg för just nu maxproducerar vi, säger han.

– Vi fick en ny vice vd under 2018 så det rör på sig i företaget.

– Jag kan inte säga att jag är sömnlös över att Lifco tagit över, förklarar han.

– Vi har all kompetens i Vindeln för produktionen av rotatorer och när vi använder legotillverkare så använder vi oss av lokala företag i Vindeln, förklarar han.

Representanter från Lifco kommer till Vindeln den 15 januari för ett informationsmöte och hantera formaila kring överlåtelsen, berättar Kent Erik Mattsson.

Skogsteknikföretaget Indexator med 140 anställda är världsledande tillverkare av bland annat rotatorer till skogsmaskiner, skördare.

Företaget ingår i det som kallas för det Skogstekniska klustret med flera företag i Västerbotten.

Indexator har varit ett familjeföretag och ägts av familjen Jonsson sedan mitten av 1970-talet. Nu är den epoken slut.

Orsaken till försäljningen är ett generationsskifte.

Fram till hösten 2014 var moderbolaget Indexator Group ägare till de två dotterbolagen Indexator Rototilt Systems samt Indexator Rotator Systems.

Då blev Hans och Pia Jonsson huvudägare till Indexator Rotator Systems medan Anders Jonsson blev huvudägare till Indexator Rototilt Systems, sistnämnda företaget bytte namn till Rototilt 2015 och ingår inte i den nu aktuella företagsaffären.

Separationen av Indexator och Rototilt drevs bland annat fram av argumentet att produkterna rotatorer och tiltrotatorer verkade inom olika kundgrupper och konjunkturer.

Nu väntar en ny förändring när Hans och Pia Jonsson säljer Indexator till Lifco som sedan tidigare äger en rad företag i Västerbottens län, exempelvis Texor i Lycksele, Hultdins i Malå, Brokk i Skellefteå, Lövånger elektronik och Leab i Lövånger.

Avtalet om företagsköpet undertecknades i torsdags förra veckan.

Unesco: Vindelälven blir biosfärsområde

Vindeln Tidigare i dag utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhttátahkkalven till ett biosfärsområde. Området inkluderar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven och sträcker sig från norska gränsen till Bottenviken.

Kommunstyrelsen: Äldreboenden blir kvar

Nordmaling På måndagens kommunstyrelsemöte i Nordmaling föreslogs stora neddragningar. Men äldreboendena Juliagården i Norrfors och Tobiasgården i Gräsmyr blir kvar.