Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Felparkeringar kan orsaka P-övervakning

Kommunen utreder nu ett eventuellt införande av parkeringsövervakning i centrala Vindeln. Det är efter att Vindelnbostäder infört parkeringsavgift på vissa av sina egna parkeringsplatser som kommunen nu ser en överspillning till kommunala vägar.

Vindeln · Published sep 22, 2021 at 06:15

– Det kommunstyrelsen har tagit ställning till är att ge miljö och byggnadsnämnden i uppdrag att utreda och bereda ett ärende för kommunal parkeringsövervakning i Vindelns kommun, säger Erica Johansson, verksamhetschef på kommunal utveckling.

Vindelns kommun har noterat att allt fler bilar står felparkerade längs kommunens gator och vill därför utreda en egen parkeringsövervakning i kommunal regi. Ärendet utreds nu och kommer senare att beslutas om i kommunfullmäktige.

– I första hand kommer det inte vara parkeringsavgifter utan avgifter om man parkerar fel, man kan få en bot men man ska inte behöva betala för att stå där man får stå, förtydligar Erica Johansson, som understryker att det handlar om övervakning och möjliga böter, men inte om att ta ut några parkeringsavgifter längs kommunala vägar.

– Det är för att komma till rätta med fler och fler bilar som parkerar på gatuutrymmet, det försvårar kommande snöröjning och för utryckningsfordon att ta sig fram.

Problemet med bilar som står i vägen är en följd av att Vindelnbostäder nyligen infört parkeringgavgift och Parkster på sina fastigheter. Det innebär att personer som tidigare stått gratis på besöksparkeringar i stället flyttat ut på gatorna där man slipper betala, menar Johansson.

Den bilden delas även av Vindelnbostäder som gått längre än kommunen och numer även tar ut en avgift för sina parkeringsplatser.

– På sina håll är det lite oordning, man kan ha en extra bil eller en husvagn ståendes på parkeringen, det kommer nog bli bra på sikt. Nu kör vi ett samarbete med Parkster och Securitas för att få till en parkeringsövervakning, säger Vindelnbostäders vd Tobias Rosencrantz.

– Det finns väl en handfull människor som tycker det är förjävligt. Men samtidigt så kan man ju tycka det är fördjävligt när grannen har flera bilar på besöksparkeringen också. På det hela taget så tycker jag det är på en bra nivå.

På Vindelnbostäders parkeringsplatser är det gratis den första timmen och kostar sedan fem kronor per timme. Enligt Rosencrantz har redan några personer råkat ut för P-bot.

– Ja jag har sett det i statistiken från Securitas och har även hört om det, så det har inte gått oss förbi. Men varken vi eller Secuitas ska ju tjäna pengar på felparkeringar. Det handlar mest om att folk ska sköta sig. På sikt kanske vi kan dra ner på tjänsten, menar han.

Att det skulle bli aktuellt med några parkeringsavgifter utanför Vindelnbostäders fastigheter, på kommunens vägar, är däremot någonting som Erica Johansson håller som ganska osannolikt.

– Nej, det är i sådant fall väldigt långt bort, vi är inte ute efter några pengar utan vill bara få ordning på det hela, säger hon.

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport