Torsdag 4 juni 2020

Västerbottningen

Fler misstänkta fall utreds

Under lördagen bekräftade Region Västerbotten att en brukare inom äldreomsorgen i Vindeln har drabbats av coronaviruset. Personen hålls isolerad från andra på avdelningen och det är än så länge oklart om någon mer har hunnit smittas på äldreboendet. I nuläget väntar kommunen på provsvar från fler personer som också kan ha drabbats.

Vindeln · Published apr 6, 2020 at 13:37

Vindelns kommun har förberett sig inför coronaviruset genom att bland annat begränsa risken för smittspridning och genom att lägga upp en plan för hur arbetet ska skötas om patienter och personal skulle insjukna.

Men trots förberedelserna bekräftade i lördags Region Västerbotten att en person på ett äldreboende i Vindeln har visat positivt för covid-19 viruset.

– Ytterligare personer med misstänkt smitta ska provtas och boendet har vidtagit åtgärder för att förhindra att smittan sprids vidare, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Än så länge har bara ett annat fall av covid-19 konstaterats på ett äldreboende i Västerbotten.

– Vi har en utbredd samhällssmitta i länet och nu är det viktigt att vi skyddar de äldre från smittan, betonar Therese Thunberg.

Vindelns kommun kan med hänsyn till patientsekretessen inte säga hur den drabbade personen mår utöver att personen hålls isolerad från de andra på boendet i enlighet med de rutiner kommunen har förberett.

För Vindelns socialchef Jim Lindberg var det förväntat att personer inom äldreomsorgen förr eller senare skulle börja insjukna i covid-19.

– Vi har förberett oss och det var förväntat, men jag har full förståelse för att det kan skapa oro bland patienter och anhöriga, säger han till Västerbottningen.

Varken Lindberg eller Region Västerbotten kan säga hur personen på äldreboendet blev smittad av covid-19. Men enligt Lindberg verkar det i alla fall som att kommunens rutiner fungerar på det sätt det är tänkt.

– Ingenting som jag fått till mig pekar mot att det skulle vara någon brist. Men folk blir rädda av naturliga skäl. Det finns rutiner att följa, men det är upp till ens eget ansvar att följa de rutinerna.

Han poängterar också att det just nu är väldigt viktigt att behålla lugnet även om vissa kan uppleva situationen som obehaglig.

Kan det finnas fler personer i kommunens boenden som har covid-19?

– Det jag kan säga är att vi har bekräftade fall, men även misstänkta fall. Det pågår provtagning och det är svårt att säga hur läget ser ut i kväll (måndag). Men det mest intressanta är att det finns konstaterade fall, inte hur många det är, säger Lindberg.

Han menar däremot att det fortfarande är väldigt viktigt att hålla nere smittspridningen så mycket som bara möjligt.

– Vi vill inte ha någon ökning som är för brant. Därför måste vi försöka hålla nere antalet smittade, säger Vindelns socialchef.

Vi har en utbredd samhällssmitta i länet och nu är det viktigt att vi skyddar de äldre från smittan.

Northvolt påverkar även Vindeln

Vindeln Northvolts enorma industrisatsning har inletts. Nu gäller det för Vindelns näringsliv att fundera om man kan bli en del i utvecklingen, menar Christoffer Svanberg från Node pole.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.