Söndag 27 september 2020

Västerbottningen

– Det finns två intressenter för storskalig livsmedelsproduktion. De kunde ha mycket nytta av varandra, berättar Vindelns företagslots och projektledare för företagsparken Angelica Johansson. Foto: ARKIV / JOHN BAKKE

Företagspark har två intressenter

Vindelns kommun och Martinssons söker nya företag att etablera sig i den nedlagda såganläggningen i Avanäs. Nu finns minst två intressenter med inriktning mot livsmedelsproduktion, berättar Vindelns företagslots Angelica Johansson.

Avanäs · Published sep 2, 2020 at 11:41

Arbetet med att hitta nya företag till Martinssons nedlagda sågverk i Avanäs började redan 2018 då kommunen beviljades 400 000 kronor från Region Västerbotten. Sedan dess har arbetet fortskridit. Idag är åtminstone två företag intresserade av att etablera sig på området.

– Det finns två intressenter för storskalig livsmedelsproduktion. De kunde ha mycket nytta av varandra.

Vilka är företagen?

– Det måste jag hålla för mig själv ännu.

– Det är etablerade entreprenörer som har drivit företag länge och som går bra, tillägger hon.

Samtidigt har världsläget satt mindre käppar i hjulen.

– Under corona har det blivit en del frågetecken, men det pågår. Projektet tuffar ändå på.

Företagen ska nu göra olika studiebesök på liknande anläggningar i världen och de ska även genomföra marknadsanalys och produktionstekniska utredningar.

– Det handlar om maskiner, bemanning och så vidare, säger Angelica Johansson.

Det är ännu oklart hur många arbetstillfällen det eventuellt kan röra sig om, men Johansson tror också att några första etableringar kan starta en god trend i området.

– Någon måste ju gå dit först och tända lampan och starta kaffebryggaren. Då är det ju lättare för fler att komma dit.

Hon tror även att Northvoltetableringen i Skellefteå har potential att leda till en del intressanta möjligheter.

– Vi har haft en kinesisk underleverantör som har visat intresse för anläggningen. Den är ju bara två timmar från Skellefteå och med järnvägen som går just utanför så blir det ju väldigt intressant, kommenterar hon.

Kurt kräver lika behandling

Mesele Både Kurt Thorstensson och hans granne har ansökt om att få stycka av sina fastigheter på samma sätt. Men beskeden de fick var väldigt olika och lantmäteriet kan själva inte säga vad skillnaden beror på.

Vindeln får familjecentral

Vindeln Hälso- och Sjukvårdsnämnden har tillsammans med Region Västerbotten beslutat att Vindeln ska få en familjecentral.