Måndag 1 juni 2020

Västerbottningen

Grönt ljus för nytt ridhusavtal

Under förra veckans kommunstyrelsemöte röstade ledamöterna ja till att skriva under ett nyttjanderättsavtal för ridhuset i Vindeln. Beslutet innebär att kommunen nu kommer att underteckna ett nytt ridhusavtal som ska gälla i tio år från den första januari 2020.

Vindeln · Published okt 29, 2019 at 15:37

– Det känns ju jätte, jätte, skönt att det äntligen har kommit till det, utbrister ridklubbens chef Petra Karström.

Hon berättar att de har velat ligga lite lågt och vara försiktiga innan avtalet har undertecknats och hon hoppas att det kan ske så snart som möjligt.

– Men vi är jättenöjda och känner oss lite mer avslappnade nu och kan börja planera framåt, fortsätter hon.

Kommunens avtal med ridhusägaren löper ut den sista december i år och det var varit många och långa turer för att få till ett nytt avtal som alla parter varit nöjda med.

Ett liknande avtal var uppe för beslut under hösten men röstades då ner till förmån för fortsatta förhandlingar. Någonting som oroade ridklubben kraftigt.

Under kommunstyrelsemötet i förra veckan beslutades däremot att kommunen nu ska skriva på ett nytt avtal som börjar gälla från den första januari 2020. Enligt uppgifter ska avtalet vara på tio år och 850 000 kronor om året.

För klubben har de senaste månaderna kantats av stor oro, både bland personal och bland medlemmarna. Samtidigt menar Petra Karström att klubben går starkare ut ur situationen.

– Jo det tror jag faktiskt, vi har haft en otrolig samanhållning i det här det senaste halvåret. Jag känner att både politiker och tjänstemän i kommunen har fått en annan förståelse för vad vi gör och vad vi betyder för Vindeln. Jag tror också att vi själva har fått upp ögonen mer för att det vi gör är betydelsefullt, säger ridklubbens chef.

Även inom Vindelns kommunstyrelse var det flera som gladdes över beslutet.

– Det är ju jättebra och då har man följt det som kommunfullmäktige tillät också. Beslutet var helt i linje med det, säger Satu Savolainen (C), suppleant i Vindelns kommunstyrelse.

Hur säker kan man vara på att alla parter skriver på det här avtalet?

– Det som sas var att avtalsförslagets innehåll var godkänt av båda parter. Jag vet inte om det har skrivits på ännu, men det ska vara färdigbehandlat för påskrift nu, kommenterar Satu Savolainen (C).

Avtalet ska enligt uppgifter sträcka sig på tio år. Någonting som öppnar upp helt nya möjligheter för ridklubben att utveckla verksamheten och för att söka bidrag.

– Vi har nu under en lång tid funderat på att bygga ut anläggningen och det känns som att vi har en ganska bra bild av hur vi skulle vilja ha det i framtiden.

– Nu är det bara att ta tag i det och jobba vidare för att kunna bli ännu bättre. Nu har vi möjligheten med ett tio år långt avtal och det har vi aldrig haft tidigare.

Hur kommer ni att jobba framöver?

– Vi ska i alla fall jobba med att försöka söka pengar till lite olika projekt som förhoppningsvis ska kunna göra ridhuset lite större med fler stallplatser. Jag tycker att det borde finnas möjligheter.

Västerbottningen har sökt kommunalråd Mathias Haglund (S), för en kommentar. Vi har inga uppgifter som tyder på att något avtal ska vara påskrivet ännu.

Vi är jättenöjda och känner oss lite mer avslappnade nu.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.