Lördag 25 januari 2020

Västerbottningen

Gunvor odlar barndomsgården

Det lilla torpet vid åkerkanten i Västomån, strax väster om Vindeln, är omgärdar av gamla björkar och rönnar och marken nedanför sluttar ner mot Vindelälven. Här bor Gunvor Holmström på den gamla släktgården med odlartraditioner.
– Jag har en liten fröodling här av gamla arvesorter och man måste vara rädd om de här gamla sorterna så att de inte försvinner, säger Gunvor.

Västomån · Published sep 1, 2019 at 06:15

Den smala grusvägen ringlar sig fram mellan några hus, genom böljande kornåkrar och fram till de gamla husen.

Gunvor Holmström som är hedersmedlem i Vindelns Trädgårdsällskap kommer just från trädgården med en nyplockad blombukett.

Hon berättar om hur farföräldrarna byggde det gamla huset runt 1900.

– Runt 1910 anlade farfar en trädgård med rabatter, grusgångar och trädgårdsland, säger Gunvor som anlade en ny trädgård när hon flyttade hem efter att ha jobbat som skräddare på Norrlands Operan.

I trädgårdslandet samsas sommarblommor med perenner och rader av grönsaker, olika kålsorter och rotfrukter samt Bjurholmsmoroten.

Gunvor visar några väldiga plantor med fröställningar av Bjurholmsmoroten och korovan och berättar:

– Jag har en liten fröodling här av gamla arvesorter och man måste vara rädd om de här gamla sorterna så att de inte försvinner.

– Grönsakerna förvarar jag i en stenkällare under vintern och det är så pass fuktigt att de klarar sig bra i lådor, säger Gunvor.

I växthuset står prydliga rader med olika sorters tomater, i en stor låda växer frodig och väldoftande basilika och under taket svingar sig en väldig vinranka som är överfylld av vindruvsklasar.

– Vinrankan har en sån otrolig växtkraft och tar totalt över växthuset, det spelar ingen roll hur mycket jag beskär den så hinner den växa genom hela växthuset över sommaren, konstaterar Gunvor och plockar några mörkblå druvor från de hängande klasarna.

– Druvan heter ’Zilga, den är lite sur men har en väldigt fin arom, som jag gör druvjuice av och jag tycker det är en god måltidsdryck, säger Gunvor.

Under träden bakom växthuset står ett bord med jord, krukor och plantor på tillväxt.

– Det här är en bra arbetsplats lite i skuggan där jag kan jobba med blomplantor, jag kan inte låta bli att tillverka nya blommor och det är spännande att se vad det blir av små sticklingar och frön säger Gunvor.

Hon visar små plantor av alunrot med röda blad och fortsätter att dela med av sina trädgårdstankar.

– Jag tillåter allting som är snyggt att växa ungefär varsomhelst.

Bakom ladugården ligger ett stort odlingsland med potatis och rader av perenner som planterats av Trädgårdssällskapet.

– Vi säljer jättemycket plantor på vårmarknaden och det som blir över sätter vi i det här landet så de får växa till sig, berättar Gunvor som tidigare var kassör i föreningen.

1989 var Västerbottens Läns Trädgårdsförbund på besök 1989.

Efter att de tittat i trädgården gjorde de en bedömning som ledde till at Gunvor tilldelades ett diplom för sin vackra trädgård.

Jag tillåter allting som är snyggt att växa ungefär
var som helst.

Svår film drar ingen publik

Åmsele Svensk film gjorde ett rekorddåligt år 2019. På biografen i Åmsele förklarar man nedgången med att det har saknats publikfriande svenska filmer.

Partiklar kan orsaka ohälsa

Vännäs Flera medarbetare vid vård- och omsorgsförvaltningens kontor lider av byggnadsrelaterade besvär. Nu kan dock ansvariga inom kommunen vara en lösning på spåren.

50 000 kronor i 7-milapotten

ROBERTSFORS 50 000 kronor finns i potten när den 50:e upplagan av skidloppet 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors åks denna vinter söndag 16 februari.