Torsdag 1 oktober 2020

Västerbottningen

Hjärt-Lungföreningen: ”Tar inga onödiga risker”

Maddy Lind är ordförande i Vindeln Hjärt-Lung. Hon gör själv inga större förändringar i vardagen för att undvika corona. Men hon har hört från ett flertal personer som planerar att minimera onödiga möten med större folksamlingar.

Vindeln · Published mar 19, 2020 at 06:10

Enligt Folkhälsoinstitutet är det framförallt äldre personer och personer med hjärt-lungproblematik som riskerar drabbas hårt av coronaviruset.

– Jag tror de vi har här är väldigt medvetna och de håller sig nog utanför mycket, de tar inga onödiga risker. Alla vet ju hur farligt det är, säger Maddy Lind.

Enligt henne är det många som följer med i utvecklingen noggrant.

– De man hör från här på samhället är också väldigt försiktiga och jag tror de är medvetna om vad som händer och sker.

Vad säger de till dig?

– De pratar om att det är hemskt och de hoppas att det inte blir så mycket här, berättar Maddy Lind, styrelseordförande i Vindeln.

Under förra veckan genomförde regeringen drastiska åtgärder för att försöka förhindra en samhälsspridning av coronaviruset. Enligt Maddy Lind känns det betryggande.

– Jag tycker att det är en trygghet att de agerar, man kan aldrig vara för försiktig och det är bättre att vara för försiktig än att inte vara det. Det känns skönt att de uppmärksammar vad som händer. Speciellt för hjärt- och lungsjuka eftersom det är de som drabbas mest.

Själv tar hon däremot läget med ro och följer med i utvecklingen. Några vidare förändringar i sin egen vardag tycker hon däremot inte är nödvändigt ännu.

På Hjärt-lungföreningen i Umeå har man nyligen beslutat att ställa in alla planerade aktiviteter. Där finns både de som tar det hela med ro, och vissa som är mer oroliga. Enligt föreningens ordförande Sture Olsson kan det vara bra att prata av sig om man är orolig.

– Vi har gjort så att man är välkommen att ringa till kansliet och våra kontaktpersoner. Man får prata av sig lite och det är ju ingen nackdel.

– Vi är ju till för at stödja våra medlemmar, det är viktigt att få prata av sig,

Han tillägger att samhällets insatser i det här läget är bra och han hoppas att utbrottet ska vara över snart.

Ser utredningen som alibi för beslutsfattare

Åmsele Margaretha Andersson i Åmsele menar att utredningen blir ett alibi som kommunens politiker sedan kan stödja sig mot för att lägga ner byaskolorna i Åmsele, Hällnäs och Granö.

Pekar mot nedläggning för byaskolor

Vindeln Regionens utredare har utrett Vindelns skolsituation och gav under måndagen sin syn på byaskolornas förutsättningar. Det blev dystra besked för de som vill att skolorna ska vara kvar.

Kurt kräver lika behandling

Mesele Både Kurt Thorstensson och hans granne har ansökt om att få stycka av sina fastigheter på samma sätt. Men beskeden de fick var väldigt olika och lantmäteriet kan själva inte säga vad skillnaden beror på.