Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Hoppas på spännande finaldagar i Vindeln

Efter att flera kulturarrangemang hållits längs med olika orter vid Vindelälven så blir det till helgen dags för en stor final i Vindeln men ett flertal olika arrangemang.
– Det känns jätteroligt, det är ett fint program och vi har haft en väldigt fin upptrappning under veckan, säger Hanna Hörnberg som är en av arrangörerna.

Vindeln · Published okt 14, 2021 at 11:15

Det är med ett rejält antal arrangemang som litteraturfestivalen Littfors kulminerar till helgen. På schemat finns både teater, författarsamtal, en mässa och mycket annat.

– Det kommer landa väldigt fint i Vindeln med många bra programpunkter, konstaterar Hanna Hörnberg som hoppas att hon hinner uppleva så mycket som möjligt till helgen.

Hon befarar samtidigt att det kommer vara fullt upp med arrangörsbestyr för hennes egen del, men säger att hon ska försöka hinna vara med och lyssna på så många punkter som möjligt också.

Att festivalen håller till just i inlandskommunerna tycker hon är en viktig del i konceptet.

– Det är väl en del i att litteratur ska vara tillgängligt för alla. Det blir lite förpassat till större städer och inlandet riskerar glömmas bort. Det är fint att det händer saker på orten och det är väldigt bra författarnamn som kommer. De säljer slut i hela Sverige och det vill vi gärna erbjuda till Vindelnborna, berättar hon.

Den geografiska kopplingen till området ses också som en viktig del i litteraturfestivalen, därför har de föreläsande författarna också valts ut för att spegla den lokalt förankrade litteraturen.

– Att läsa är ju att resa, men det kan också vara att få identifiera sin egen plats och sina egna erfarenheter också, reflekterar Hörnberg.

Vad ser du själv fram emot?

– Jag tycker det ska bli jättekul att få vara moderator med Annika Norlin, jag har lyssnat mycket på hennes musik och ser fram emot att få prata skrivande med henne, säger Hanna Hörnberg som är en av arrangörerna bakom Littfors.

Några programpunkter under Littfors

 • Torsdag: Samiska kulturbussen stannar i Mårdseleforsen, Hällnäs och vid Vindelns bibliotek. Barnteater på Forumsalen i Vindeln. Författarsamtal med Karin Smirnoff.
 • Fredag: Samisk kulturbuss i Ramsele och i Vännäsby, barnteater på Vindelns bibliotek, författarsamtal på Vindelns bibliotek med Sara Wikman och Evangelina Theodoridou. Barnteater Vännäsby bibliotek, Författarsamtal i Vindeln med Moa Backe Åstot, författarsamtal med Karin Alfredsson i Vindeln, författarsamtal med Thomas Andersson i Vindeln.
 • Lördag: Skrivarworkshop på Vindelns bibliotek, barnteater på Vännäs bibliotek, invigning av nya barnavdelningen på Vindelns bibliotek samt 20-års firande av Vindelns bibliotek, mässa om hållbar besöksnäring på Renforsskolan.
  Författarsamtal med Annika Norlin och med Mikael Niemi i Vindeln, relationspanel i Vindeln.
 • Söndag: Litterär gudstjänst i Vindelns kyrka.

Se hela programmet på littfors.se

Några programpunkter under helgen:

 • Fredag: Författarsamtal i Vinden med Sara Wikman och Evangelina Theodoridou, Moa Backe Åstot, Karin Alfredsson, Thomas Andersson.
 • Lördag: Skrivarworkshop på Vindelns bibliotek, invigning av nya barnavdelningen på Vindelns bibliotek samt 20-års firande av Vindelns bibliotek, mässa om hållbar besöksnäring på Renforsskolan.
  Författarsamtal med Annika Norlin och med Mikael Niemi i Vindeln, relationspanel i Vindeln.
 • Söndag: Litterär gudstjänst i Vindelns kyrka.

Se hela programmet på littfors.se

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport