Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

"Jag vill skriva sanna historier"

En av de författare som besöker Vindeln till helgen är Karin Alfredsson från Lycksele.
– Jag tycker det är jättekul. Littfest i Umeå är också jätteroligt, men Littfors är spännande eftersom den sker på så många platser, berättar Karin Alfredsson dagarna innan festivalen ska starta.

Vindeln · Published okt 14, 2021 at 15:15

Hon har skrivit ett flertal böcker inom spänningsgenren, bland annat om läkaren Ellen Elg, där handlingen alltid kretsar runt olika kvinnorättsfrågor. 2018 släppte hon även relationsromanen Vajlett och Rut som handlar om en samkönad relation i Västerbottens inland under mitten av 1900-talet.

– Min pappa var folkskollärare i flera byar och jag har hämtat mycket därifrån, berättar hon om Vajlet och Rut som är en av böckerna hon kommer att prata om på Littfors.

Samkönade relationer i 50-talets inland är inte ett särskilt omskrivet ämne?

– Nej, inte på landsbygden, en sån relation där är sällan beskriven. Det utspelar sig 1949 och 1950, det är före min tid också. Idén med det var delvis att skriva om religiös intolerans, berättar Karin.

Mer specifikt handlar boken även om en frikyrklig församling i den påhittade byn där boken utspelar sig.

– När man pratar om religiös intolerans idag så handlar det bara om islam medans man har glömt om att vi själva har en egen stark tradition på det området.

– Homofobi har funnits i alla tider och på många håll i världen blir det faktiskt värre, reflekterar hon.

Även böckerna om Ellen Elg tar upp svåra ämnen där spänningen och obehaget inte kommer från någon påhittad galen mördare, utan snarare från synsätt och företeelser som är helt och hållet grundade i verkligheten.

– När det gäller Ellenböckerna så är allt som händer sådant som faktiskt har hänt. Skriver jag om Pakistan så skriver jag om hedersvåld, skriver jag om Vietnam skriver jag om prostitution. Och när jag skriver om polen skriver jag också om aborter.

Det är viktigt för dig att det finns en verklighetskoppling?

– Det är ju själva meningen, jag vill skriva sanna historier, jag är inte så intresserad av någon polis som springer och jagar seriemördare, det har jag aldrig varit särskilt intresserad av.

Intresset för kvinnorättsfrågor har hon haft länge, det var någonting som genomsyrade hennes arbete även som journalist.

Inför böckerna gör hon väldigt mycket research, både när det gäller fakta och förhållanden, men även kring beskrivningar av både personer och platser.

– Det är väldigt många som kommer och lyssnar både i Västerbotten och på andra mindre orter där läsarna känner igen sig. De tycker att "precis så där var det när jag var liten". Vissa tror att de vet exakt vem man har skrivit om, men det vet de inte, jag har ju hittat på, säger hon och tillägger:

– Jag rekar mycket och jag vet ju att det jag skriver om stämmer, säger Karin Alfredsson som ska delta i Littfors i Vindeln på lördag.

Det otäcka i Karin Alfredssons böcker är inte påhittat, utan hämtat från verkligheten. Foto: ANETTE ANDERSSON FAHLKVIST

Jag är inte så intresserad av någon polis som springer och jagar seriemördare

Några av Karin Alfredssons böcker:

  • Den man älskar agar man, 1979
  • 80 grader från Varmvattnet, 2006
  • Skrik tyst så inte grannarna hör, 2017
  • Vajlet och Rut, 2018
  • Roger och Rebecka, 2020
  • En rysk gentleman, 2021
  • Från någon som vill dig illa, kommande
Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport