Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Hassan Ridha och Jonna Wahlund tillsammans med dottern Dahlia, Lena Johansson med barnen Sveja och Harry och längst till vänster Evelina Åström med dottern Elma. Tillsammans hoppas de nu få till en gång och cykelväg som möjliggör att de besöker sina grannar i hela Överrödå och att skolbarn tar sig säkert till skola och busshållplats. Foto: JOHN BAKKE

Kräver gång- och cykelväg

Bygg en gång och cykelväg genom Överrödå. Det kräver flera småbarnsföräldrar som fått nog av att känna rädsla varje gång de tvingas ut på 363:an när de ska hälsa på hos varandra.

Överrödå · Published okt 12, 2021 at 11:14

Just som småbarnsföräldrarna i Överrödå ska börja berätta om vägen sätter Jonna Wahlund och Hassan Ridhas dotter Dahlia av ner mot vägen i jakt på en hund. Hassan springer efter och lyfter upp henne en bit innan hon hunnit ut på den spikraka 80-sträckan genom Överrödå.

– Det är en ständig oro med barn, nu var hon på väg ut mot vägen och det kan gå väldigt fort, konstaterar Hassan när han kommer tillbaka bärandes på dottern.

– Vi har ständig koll på var hon är, det är en stor oro, inte bara när man rör sig på vägen utan även när vi är utomhus hemma eller hos grannar. Vägen är alltid närvarande, säger Dahlias mamma Jonna Wahlund.

Händelsen illustrerar den oro som flera av Överrödås småbarnsföräldrar känner inför vägsträckan genom byn. Nu har de startat en namninsamling för att få till en gång och cykelväg mellan avfarten till Vindelånäset och vägkorsningen vid Rödånäs.

– Det är någonting som byn har kämpat med i över 20 år, berättar Evelina Åström som är där tillsammans med dottern Elma.

Vägen har tills för en tid sedan varit 100-sträcka, men hastigheten sänktes nyligen till 80. Men det är få bilar som respekterar den hastighetssänkningen menar föräldrarna i Överrödå, vägsträckan genom byn är både lång och rak och fungerar ofta som omkörningssträcka för pendlare, menar Evelina Åström.

– Vi tycker verkligen att politikerna bör prioritera det, även Trafikverket tycker det ska prioriteras. Många är vana att köra 100 på den här vägen, den är bred, man kör väldigt snabbt och det är en perfekt sträcka att köra om på. Vi har varit med om farliga situationer längs med vägen som gör oss rädda. Det känns farligt bara att vara på vägen, säger Evelina Åström.

Genom delar av Överrödå finns redan andra vägar där man kan gå och cykla på ett betydligt säkrare sätt, men den möjligheten saknas mitt i byn, vilket leder till att Överrödå delas i två längs den sträcka där byborna tvingas ut i trafiken.

– Grannarna är ju det viktiga med att bo så här, man känner en gemenskap inom byn. Det gör det ännu mer sorgligt eftersom våra barn inte kan springa över till varandra, säger Jonna Wahlund.

Frågan om en gång och cykelväg i Överrödå har varit på tapeten tidigare, men aldrig kommit hela vägen fram. Den här gången tror Evelina däremot att det finns en chans att genomföra det hela.

– Vi är så himla många föräldrar nu, vi är väldigt oroliga och vill att barnen ska kunna umgås. Varje gång vi går ut på vägen så känner vi en stark oro och vi gör helst inte det.

Byn har föryngrats och har även haft en relativt hög inflyttning under de senaste åren konstaterar hon.

– Det är väldigt många småbarn 33 stycken räknade vi och de flesta är under tio år, många är också under fem år, säger Evelina som själv är inflyttad till byn.

Det känns farligt bara att vara på vägen.

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport