Fredag 13 december 2019

Västerbottningen

Länder flätas ihop genom släktskapet

Över hundra personer från Sverige, USA och Kanada samlades under en släktträff förra helgen. En av höjdpunkterna var att besöka Botsmark - platsen där åtta syskon emigrerade från, i hopp om ett bättre liv i Kanada.

Botsmark/Vindeln · Published aug 11, 2019 at 06:15

Utanför hotell Vindelgallerian står en skylt med texten: Välkommen/Welcome to the Johansson/Johnson family reunion.

Den svenska, kanadensiska och amerikanska flaggan symboliserar de 112 personerna som deltar under släktträffen, varav 31 personer är från Kanada och USA.

Den yngsta deltagaren kommer från USA och är bara tre år gammal, den äldsta är 88 år.

– Det är fantastiskt att ha ett band mellan olika generationer och olika länder, säger Ann-Brith Edlund som medverkade under helgen.

Varför släktträffen gick av staplen i Vindeln var lite av en slump.

Helgen bjöd bland annat på auktion, lekar, underhållning, rotslöjd och en tur till Bynäset i Botsmark, Umeå kommun. En plats som i dag är öde.

Gull-Britt Johanssons morfar bodde i Bynäset men han var den enda av nio syskon som inte flyttade till Kanada, troligtvis på grund av åldern.

– Fyra av syskonen emigrerade sedan från Kanada till Seattle i USA, och resten stannade kvar i Kanada, berättar Gull-Britt.

– Det gick jättebra för familjerna, de blev bland annat egna företagare, tillägger Ann-Brith.

2013 ordnades en stor släktträff i USA som också lockade över hundra personer, och tre år senare skedde ytterligare en i USA.

– När vi var i USA blev vi så väl omhändertagna och nu ska vi försöka göra likadant för våra gäster från USA och Kanada, säger Gull-Britt.

Några som besökte Sverige för första gången var Donna Schoonover och Elin Showalter från Seattle i USA.

– Vi är här i Sverige för att vi vill se landet där vår farfar och farmor växte upp, säger Elin.

– Och det är en fantastisk upplevelse att få träffa dessa personer, tillägger Donna.

Deras farmor och farfar träffades i Seattle. Farfarn var från Bynäset och farmorn från Svensbyn, Piteå kommun.

– Farmor influerade våra liv och höll ihop den svenska familjen. Vi träffade ofta vår svenska familj i USA och det bjöds bland annat på smörgåsbord.

– Jag måste säga att jag är lite besviken att hon inte pratade så mycket svenska med oss, och att vi inte fick några recept på svenska rätter, säger Donna.

Men Elin minns ett par svenska ord som hon vill briljera med för Västerbottningen. Ett av orden är smör.

Det är fantastiskt att ha ett band mellan olika generationer och olika länder.

Ökar fokus på minoritetsarbetet

Vindeln Det är viktigt att lyssna in den samiska befolkningen i Vindeln. Det menar kommunens nyinrättade minoritetssamordnare som började jobba i september. Nu hoppas hon förbättra och effektivisera kommunens minoritetsarbete.

Restaurang i Vindeln bygger ut sina lokaler

Vindeln För andra gången på ett och samma år investerar restaurangägaren Nazis Isa Salman i en renovering av restaurangen Kajse Varg i Vindeln. När arbetet är färdigt kommer de större lokalerna rymma omkring 30 personer.