Torsdag 9 april 2020

Västerbottningen

BILDSPEL: Mästarklass på Vindelforsgalan

Vindelforsgalan bjöd på allt som en gala ska innehålla: festklädda gäster, mat i världsklass och många ledande företag, stora som små, som prisades under kvällen för sina insatser.

VINDELN · Published nov 13, 2018 at 17:15

Vad är väl en fredagskväll på Hotell Forsen förutom alldeles fantastiskt trivsamt med mat i världsklass, komponerad av kocken Thomas Sjögren med rötterna i Granö, vid den andra upplagan av Vindelforsgalan.

Serveringspersonalen svepte fram mellan borden och försåg gästerna med förrätt, varmrätt och efterrätt varmrätt och efterrätt.

Bara förrätten fick många att dra på smilbanden och smaklökarna att jubla: tartar med friterad och syrad schalottenlök, krispigt ris smaksatt med alger

– Himmelskt gott, sa många vid borden.

– Det här borde vi göra oftare, var en av kommentarerna i vimlet bland de 170 gästerna.

Först släpptes 150 biljetter till galan, de tog slut i ett nafs så det vara bara att organisera om lokalen vid Hotell Forsen för att få in alla som ville komma och hylla kommunens företagare.

På frågan från moderatorn Karina Folkesson om det inte var svårt att utse vinnare i de olika kategorierna blev svaret från juryn.

– Inte enkelt alls att välja bland alla de som nominerade, förklarade Mathias Haglund och fick medhåll av Helena Lundgren, jurymedlemmar.

Totalt inkom hela 136 nomineringar till de olika kategorierna.

– Det har varit ett stort engagemang i år, konstaterar Angelica Johansson, företagslots i Vindelns kommun.

Sorlet från gästerna låg som en matta innan det var dags att sätta sig till de dukade borden.

Gruppen Halm, spelade Americana på scenen.

Tvärålunds byaförening och dess ordförande Anders Lundgren hyllades på scenen av Hans Eliasson, före detta Cranab, för föreningens insats att få Komatsu att öppna en verkstad i Tvärålund.

– Jag är djupt imponerad av ert arbete med att få Komatsu att etablera en verkstad i byn. Komatsu investerar 850 miljoner kronor i en fabrik vid Klockarbäcken i Umeå. Komatsu har ju en relation med många företag i Vindeln, konstaterade Eliasson.

–Vi började för 2,5 år sedan och i augusti öppnades verkstaden. Det har varit ett hårt jobb, förklarade Anders Lundgren, Tvärålunds byförening.

Anna-Lena Norlin, Vild och vacker, fick priset som Årets varumärke. Hon var minst sagt tagen när hon stod på scenen för tacktalet.

– Känns overkligt att ha fått priset. Vi har jobbat hårt sista åren, min kollega Ulrika Karlsson och Bodil Jakobsson som har hjälpt till med sociala medier, konstaterade hon.

Årets grej gick till Fahlgrens åkeri och Årets nyföretagare blev Tegsnäshus för deras satsning på unika hus i en tid där det råder tuff marknad för småhustillverkare.

Årets ambassadör gick till Underbara Clara, Clara Lidström, priset fick hon under eftermiddagspasset.

Priset som Årets företag gick till Rototilt.

– Stort tack, ärofyllt. Det finns många fina företag i Vindeln, konstaterade vd Anders Jonsson.

Årets pristagare vid Vindelforsgalan blev:

  • Årets Varumärke: Vild & Vacker.
  • Årets Grej: Fahlgrens åkeri i Vindeln.
  • Årets Nyföretagare: Tegsnäshus.
  • Årets Företagare: Rototilt.
  • Årets ambassadör: Underbara Clara, Clara Lidström.
  • Tvärålunds byaförening hyllades av Hans Eliasson för sitt arbete med att få Komatsu att etablera en verkstad i Tvärålund.
  • Renforsskolan fick pris för arbetet med skola och företag i samverkan av Stiftelsen Företagsam skola. Priset var 50 000 kronor för inköp av teknisk utrustning och ytterligare 25 000 kronor för att föra över programmet till resten av landets skolor.

136

nomineringar kom in till juryn.

Vindeln ger 700 000 i stöd till småföretagarna

Vindeln Vindelns kommun tillsätter 700 000 kronor som stöd för de lokala småföretagen. Det beslutade kommunstyrelsen under tisdagseftermiddagen.

Kräver åtgärd i Bjurholm

Bjurholm Kommunen arbetar inte tillräckligt mycket med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på ett av Bjurholms äldreboenden. Det menar tre skyddsombud som lämnat en skrivelse till arbetsmiljöverket.

Minskad handel blir prövning för butikerna

Vindeln För flera butiker i Vindeln har ett förändrat köpbeteende inneburit dålig försäljning. "Om affären får lägga ner så tror jag inte att någon annan kommer öppna nytt efteråt", säger Katrin Långström på Skostället i Vindeln.

Vill ha bred förankring bakom förslaget

Vindeln Kommunen kommer inte lämna ut några kalkyler för nedläggningen av byaskolor innan det är klarlagt vilka siffror det är som gäller. Det säger Britt-Louise Eriksson (S) efter att hon fått påtryckningar om att göra materialet offentligt.