Torsdag 4 juni 2020

Västerbottningen

Katrin Långström är delägare av Skostället i Vindeln och Lycksele. Foto: John Bakke

Minskad handel blir prövning för butikerna

Åtta av tio företag i Västerbotten tycker att regeringen hanterar coronakrisen på ett bra sätt. Men tre fjärdedelar menar att deras egna företag påverkas av pandemin. Det visar siffror från Västerbottens handelskammare. För flera butiker i Vindeln har ett förändrat köpbeteende inneburit dålig försäljning.

Vindeln · Published apr 2, 2020 at 06:10

– Nej det är inte busines as usual, det är mindre kunder och lägre dagskassor, berättar Klas Rösth på Kaffe Skog och Rök i Vindeln.

Han menar att det ser likadant ut för de flesta mindre handlarna i kommunen.

– Det är nog bara Systembolaget, Konsum och Ica som går bra just nu, kommenterar han.

Enligt Klas Rösth säljer butiken fortfarande varor, men i betydligt lägre utsträckning än tidigare.

– Jag misstänker att folk inte är ute och rör sig på samma sätt. Vi har lite människor inne på butiken men de som kommer handlar oftast någonting. Så vi får känslan av att folk inte vill ut och röra sig bland andra för mycket, säger Klas Rösth.

Han berättar att butiken försökt möta situationen genom att erbjuda andra sätt att handla på än genom butiken. Bland annat genomför de live-streamade butiksgenomgångar för kunder som vill titta på utbudet utan att själva bege sig till affären.

Hur länge klarar ni er om det fortsätter så här?

– April månad i alla fall, sedan beror det lite på hur den månaden går innan man vet hur kritikt det blir, säger Klas Rösth.

Även skotstället i Vindeln märker hur kunderna har minskat i butiken.

Där sker den viktigaste försäljningen före sommaren och strax före vintern. Men redan nu märker de hur försäljningen har minskat med omkring 30 - 40 procent jämfört med förra året.

– Jag hoppas att folk ska vilja stötta den lokala handeln. Om affären får lägga ner så tror jag inte att någon annan kommer öppna nytt efteråt. Det som försvinner nu det försvinner för alltid tror jag, säger Katrin Långström på Skostället i Vindeln.

Northvolt påverkar även Vindeln

Vindeln Northvolts enorma industrisatsning har inletts. Nu gäller det för Vindelns näringsliv att fundera om man kan bli en del i utvecklingen, menar Christoffer Svanberg från Node pole.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.