Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Owe Eliasson släppte nyligen sin 14:e kåserisamling. Foto: ARKIV

Ny kåserisamling från Owe Eliasson

Owe Eliasson från Kussjö, som nyligen släppte den senaste upplagan av sin kåserisamling om Glesbygdsarvid. I Glesbygds Arvid ventilerar ryms betraktelser och samtal som kretsar mellan stort, smått, fakta och fiktion.

Kussjö · Published okt 1, 2021 at 14:15

– Boken heter Glesbygds Arvid ventilerar och det är både lokalt och globala perspektiv, berättar den tidigare skogsarbetaren och VK-journalisten Owe Eliasson.

Vilka ämnen avhandlar den?

– Det är väldigt många, den saken är klar. Det bygger på två personer som ständigt diskuterar. Å ena sidan är det Glesbygds Arvid som har väldigt många idéer och som gärna framför dem.

Å andra sidan finns grannen Kläpp Harald som fungerar som en motvikt i de påhittade diskussionerna.

–Harald är den ständiga opponenten som sågar idéerna och tar ner Arvid på jorden med besked, förklarar Eliasson.

Vem av dem identifierar du dig själv mest med?

– Ja du, omgivningen tror nog att jag mer som Arvid, men det vet jag inte. Och vissa säger att de vet exakt vem det är som stått som inspiration för karaktären. men han kan ju finnas i nästan alla byar, någon form av Arvid. Jag är nog inte mer idérik än någon annan människa, konstaterar Owe.

Arvid och Kläpp Harald är väldigt olika, handlar det om två ytterligheter?

– Ja, de har i stort sett vuxit upp i samma miljö men har väldigt olika erfarenheter. Men ibland får man nästan intrycket av att det viktigaste för dem båda är själva diskussionen.

Hur kommer det sig?

– Man kan ju höra några lösryckta ord ibland, om man står i kön i mataffären så säger någon "nu jävlar blev det varmt. Så tittar någon bakåt och säger "inte lika varmt som 1955" så eldar de på varandra på det sättet.

Varför skriver du kåserierna?

– Ja varför skriver man kåserier? Jag har skrivit i tidningen i många år och kåserier är ett väldigt fritt sätt att skriva, jämfört med om man ska skildra ett kommunfullmäktige eller landstinget. Där kan man inte rucka på verkligheten och låta fantasin flöda.

Som exempel på några av de ämnen som avhandlas nämner han bland annat sommarstugans utveckling sedan 60-talet fram till idag.

– Då skulle man bygga så billigt som möjligt, man nöjde sig med att sätta in ett fönster på en lada och så fick det duga, konstaterar Eliasson som hämtar mycket inspiration till sina texter från samtal han överhört.

Vad betyder diskussionerna mellan Arvid och Kläpp Harald?

– Ambitionen är att ta fram lite fakta som folk kanske int har tänkt så mycket på. Till exempel hur många som är vänsterhänta. Det sträcker sig ju långt utanför byn. Glesbygds-Arvid har en kusin som är vänsterhänt och som tvingades skriva med höger hand i skolan.

Den här boken blir Owe Eliassons 14:e kåserisamling, han har nästan lyckats släppa en bok om året, även om det varit något avbrott sedan starten.

Hur brukar mottagandet av de här kåserisamlingarna vara?

– Ja man måste ju ut och sälja lite då, att tillverka är en sak och att sälja är någonting annat.

Har pandemin påverkat den här samlingen på något sätt?

– Ja i den här är det litegrann, på omslaget har ju Arvid munskyddet på sig, berättar Owe som för övrigt fyller 85 i år.

– Då ska man egentligen inte skriva men det gör jag i alla fall, skrattar Owe.

Jag har skrivit i tidningen i många år och kåserier är ett väldigt fritt sätt att skriva

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport