Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Foto: PIXABAY

Ökat platsbehov inom förskolan

Det kan krävas ännu en ny förskoleavdelning i Vindeln inom kort. Det menar barn- och utbildningsnämnden som ser tecken på att antalet barn i kommunen har ökat. I dag pågår ombyggnationerna för den senaste avdelningen, Galaxen, som ser ut att bli dyrare än först väntat.

Vindeln · Published sep 16, 2021 at 15:24

Efterfrågan på förskoleplats i Vindeln går stadigt uppåt och behoven syns både på centralorten och i en del av byarna. Den senaste avdelningen, Galaxen, har redan öppnat i kyrkans lokaler och väntar nu på att dess nya lokaler ska iordningställas.

Men barn- och utbildningsnämnden, bun, har flaggat för att ombyggnationerna troligtvis blir dyrare än först väntat. Bland annat på grund av nya lagkrav på ljusinsläpp och nya beräkningar.

Därför äskade de 1,4 miljoner i utökad budgetram. Men kommunstyrelsen som hade sammanträde i tisdags förordar i stället att budgetramen ska bestå på nuvarande nivå och att man i stället väntar in ökade medel till nästa period.

– De kommer få kompensation för den här kostnaden men det kommer senare. De prislappar vi har för att sätta budgetramarna kommer ifrån hur befolkningsgrupperna ser ut. Med större årskullar följer det med mer pengar, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Haglund (S).

I stället tycker han att man bör hålla sig till den befintliga budgeten även om den kanske inte håller.

– Det vet vi om och så får vi förklara det i kommunfullmäktige om det blir ett underskott. Men det utjämnar sig över åren, säger Haglund (S).

Han har noterat att det verkar som att de kommande barnkullarna är ovanligt stora i Vindeln och att det kan komma att krävas ännu en ny avdelning inom kort.

– Bun signalerar ju att de antagligen kommer behöva öppna ytterligare en förskoleavdelning nästa år. Det har ju fötts många barn under 2020 vilket gör att det blir mer jobb för bun, säger Haglund (S).

Även skolchef Lars Johansson ser en uppgång i barngrupperna.

– Barnantalen har ökat. I tätorten har vi ett antal platser över. Men vi ser ju att behoven ökar hela tiden. Vi ser en klar ökning i tätorten och även i vissa ytterområden, så det är väldigt positivt.

Den senaste avdelningen, Galaxen, beräknas ha inflyttningsklara lokaler omkring årsskiftet och kommunen ser just nu över de framtida platsbehoven.

– Vi tittar på behovet framåt och vi börjar närma oss med en planering framåt. Vi håller på med en ny avdelning och ser över om det behövs en ytterligare, säger Johansson.

När tror du ni får svar på det?

– Det blir under hösten, säger Johansson som menar att behov kan finnas i byarna också.

– Vi ska ju komma ihåg att det finns förskolor på andra ställen, Hällnäs, Tvärålund, Åmsele och Granö och behoven kan ju finnas där också.

Han menar att de äskade extrapengarna inte är avgörande för huruvida den nya avdelningen blir av eller ej.

– Då får vi finansiera det på något annat sätt. Det kommer att bli av i alla fall, säger Vindelns skolchef Lars Johansson.

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport