Fredag 14 december 2018

Västerbottningen

Populär företagsmässa i Vindeln

– Jättebra information, man lär sig vad som finns i Vindeln, vi har fått bra information om vilka företag och verksamheter som finns, tyckte Ellen Olsson, Ellie Frennesson och Tindra Johansson-Stenbäck under mässan i Forum. Ska man använda skolbetygen för att sätta ett betyg på mässan får det bli ett A om man lyssnar på elevernas reaktioner.

VINDELN · Published okt 2, 2018 at 07:15

Så var det återigen dags för avslutningen på Vindeln Business Week.

En vecka som hade premiär 2017 och gav alla inblandade parter elever, lärare, näringsliv och kommun mersmak.

– Det har varit ett jättestort intresse från företagen att fortsätta och lärarna på skolan har varit mycket engagerade, förklarar näringslivslotsen Angelica Johansson i Vindelns kommun.

Årets mässa hade utökats med elever från klass 2 till 5.

Ute på gräsmattan var det visning av en grävmaskin som fick många av eleverna i klass 5 Älvbrinken att utropa: ooohh, när maskinisten reste maskinen med hjälp av gräsvskopan.

– Jättespännande att få se det här, förklarade Carina Lithell, lärare för klass 5.

– Nyttigt för skolbarnen att redan nu får en bild över vad det finns för arbetsmarknad i Vindeln och vilka utbildningar som behövs för att ta sig in på arbetsmarknaden längre fram i livet.

– Det här är kunskaper som vi kan använda på lektionerna i SO-ämnen, menade hon.

Inne i Forum var det ett enda brus av elever och representanter från företag, handel och kommun.

– Jätteviktigt för oss att få visa upp oss och vilka jobb vi har i Indexator, det är ju en mängd olika jobb som vi kan erbjuda och som inte bara handlar om att stå på verkstadsgolvet, konstaterade Linda Rönnerskog, Indexator.

– Många av eleverna har hört talas om teknikföretagen i kommunen och vilken yrkeskunsdkap som krävs.

– Den här typen av mässa ska vi genomföra kontinuerligt varje år.

Peter Strömberg och Britta Malmqvist, personalchefer på Rototilt, tyckte att mässan och Vindeln Business Week är viktiga för förategen och för den framtida komeperensförsörjningen.

– Det är viktigt att ha ett systematiskt arbete, som är strukturerat, planerat och är återkommande, för oss handlar det om den framtida komptensförsörjningen, förklarade Peter Strömberg.

– Eleverna är lyhörda och ställer bra frågor.

Att mässan kändes bra intygade Da Silva Rewane, klass 9 d.

– Bra, företagen berättar vad det finns för jobb, konstaterade han som hade tänkt att söka sig till fordon och transport på Liljaskolan.

Och han fick medhåll av många av tjejerna från Renforsskolan som gick runt bland de olika borden inne i Forum där företagen ställt upp några av sina produktter och informerade elever som kom förbi, stannade, lyssnade och gick vidare.

– Man lär sig om det här, vad som finns i Vindeln, jättebra och bra information har vi fått, tyckte Ellen Olsson, Ellie Frennesson, Tindra Johansson-Stenbäck från klass 8a.

Jätteviktigt för oss att få visa upp oss och alla andra verksamheter som finns i Vindeln.

LN 91 klart för spel i Alltvåan

NORDMALING Trots att en match återstår i höstserien Hockeytvåan Norra B så har LN 91 redan kvitterat ut en biljett för spel i Alltvåan in på 2019. – Skönt och roligt att vi nått...

Trafikverket gör omtag om järnvägen i Sävar

Sävar Trafikverkets beslut om Norrbotniabanans dragning förbi Sävar skulle ha presenterats kring årsskiftet. Nu stoppas beslutet och Trafikverket inleder en ny utredning om...

Även Vindelns kommun vill ha virtuellt hälsorum

Vindeln Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu kan även Åmsele i Vindelns kommun stå på tur.