Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Revisorer gav svidande kritik

Under tisdagen samlades Vindelns kommunfullmäktige i Renforsskolans forumsal. Under mötet framförde kommunens revisorer kritik mot kommunen.
– Det här är vårt sista steg, går vi ett steg längre så får man packa ihop och lämna, förklarade sammankallande kommunrevisor Rune Johansson (M).

Vindeln · Published jun 23, 2020 at 15:40

– Det är väldigt allvarligt och hamnar snäppet innan att man inte får ansvarsfrihet, kommenterade Eva-May Karlsson (C).

I revisionsberättelsen kritiseras Vindelns socialnämnd som inte bedöms ha gjort tillräckligt för att klara budgeten från 2019. Socialnämnden gick 2019 med underskott på sammanlagt 7.5 miljoner jämfört med budget.

– Det beror främst på ökande behov inom individ och familjestöd, det är barn som far illa, förklarade socialnämndens ordförande Dan Oskarsson (S).

Även kommunstyrelsen kritiseras för bristande uppsikt över socialnämnden och för att ha varit för passiva då de inte erbjudit tillräcklig hjälp till socialnämnden eller lyft frågan vidare till fullmäktige.

KS kritiseras även för att ha haft bristande uppsikt över kommunala bolag och för dålig intern kontroll.

– Det är naturligtvis så att vi tar till oss av det revisorerna säger, kommenterar kommunalrådet Mathias Haglund (S).

Moderaterna yrkade på att socialnämndens ordförande inte skulle få ansvarsfrihet. Med anledning av kritiken från revisorerna. Fullmäktige röstade däremot för ansvarsfrihet för samtliga.

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

Trafikverket: "Beklagansvärt"

Hällnäs Renskötarna som var med under helgens olycka i närheten av Hällnäs är kritiska till Trafikverkets hantering av händelsen. Delvis eftersom en ren inte hittades och kunde avlivas först morgonen därpå.
Västerbottningen rekommenderar

Oskar Norum kör starkt i USA

Bjurholm Skoterföraren Oskar Norum från Bjurholm presterar mycket bra i den professionella amerikanska skotercrosserien som i helgen tävlade i Dubuque i Iowa där Oskar noterades för en andra- respektive sjätteplacering.

Insamling blev succé

Tvärålund Dagarna innan julafton genomförde Tvärålundsbon Charlotte Ulander tillsammans med Umeåbon Natalie Carrion en julinsamling för utsatta kvinnor i Kongo.
Sport