Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Ida Israelsson är ordförande för Vindelns Kristdemokrater som nu tar plats i kommunledningen. Foto: ARKIV

S, V och KD blir ny majoritet

Vindeln · Published nov 20, 2018 at 11:20

Nu är det klart vilka som kommer att styra Vindelns kommun under den närmaste mandatperioden. Den tidigare majoriteten Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får sällskap av Kristdemokraterna.

– Vi har tidigare mandatperioder haft ett gott samarbete med S och ser att vi för kommunens bästa även kan samarbeta med KD, säger Yasemine Shtaye, ordförande för Vänsterpartiet i Vindeln.

Den oväntade kombinationen var inte självklar för partierna själva.

– Vi har fört förhandlingar med alla partier utom SD, men tyvärr visade det sig på ett tidigt stadium att inget av de övriga två Allianspartierna var beredda att styra i minoritet. Därför valde vi att undersöka ett samarbete med S och V, säger Ida Israelsson, ordförande för Kristdemokraterna i Vindeln och fortsätter:

– Det har inte varit ett självklart val, med tanke på den stora ideologiska skillnad som finns mellan oss, men genom den överenskommelse vi har slutit så har vi både säkerställt kristdemokratiskt inflytande i kommunpolitiken och fått gehör för i princip samtliga av våra vallöften.

Även Socialdemokraterna är nöjda med överenskommelsen.

– Det känns inspirerande att fortsätta samarbetet med Vänsterpartiet samtidigt som vi välkomnar Kristdemokraternas modiga beslut att samarbeta med oss. Även om ekonomin ser tuff ut kommande år så ser vi fram emot det väntande jobbet under mandatperioden, säger Annelise Harnesk, ordförande i Socialdemokraterna.

Tilltänkta ordföranden

Tilltänkt ordförande i respektive nämnd. Valet sker vid fullmäktige den 26/11.

  • Kommunfullmäktige: Joakim Olsson
  • Kommunstyrelsen: Mathias Haglund
  • Barn- och utbildningsnämnden: Britt-Louise Eriksson
  • Miljö- och byggnadsnämnden: Nina Loughlin
  • Socialnämnden: Dan Oskarsson
  • Vindelnbostäder AB: Per-Anders Olsson