Måndag 3 augusti 2020

Västerbottningen

Skogsägare höjer beredskapen för brand

Enligt prognoser från SMHI kommer riskerna för skogsbrand att öka i takt med att somrarna blir allt torrare. Men många skogsägare är dåligt förberedda på att hantera eftersläckningen. Nu har Vindelns skogsbruksområde bestämt sig för att själva köpa in den utrustning som behövs.

Vindeln · Published jun 8, 2019 at 11:15

– Det känns jättespännande och jätteroligt, det är ett bra stöd till medlemmarna, säger Jan-Olof Lindberg, vice ordförande för Vindelns skogsbruksområde.

I förra veckan beslutade de att starta ett pilotprojekt för att förse sina medlemmar med utrustning för eftersläckning och bevakning av områden som drabbats av skogsbrand.

– Det var branden i Västmanland som startade de här diskussionerna och även bränderna i Västerbotten förra sommaren, berättar Lindberg.

Då härjade flera bränder i länet på samma gång och när räddningstjänsten blev färdiga på ett område så hade de inte möjlighet att lämna kvar utrustning för eftersläckning till de skogsägare som drabbats.

– Många insåg att man stod där utan att ha möjlighet att ta sitt ansvar, och många skogsägare känner inte till vilket ansvar man faktiskt har, menar Lindberg.

Han tror även att skogsbränderna kommer att bli vanligare i framtiden. Inte minst med anledning av de dystra prognoserna från SMHI, som föutspår ökad risk för sommartorka.

– Vi väntar oss en klimatförändring och situationen kommer att förändras framåt, konstaterar han.

Även på länsstyrelsen jobbar man kontinuerligt med att skärpa beredskapen inför bland annat den typ av skogsbränder som inträffade förra sommaren.

– Det var lite av en väckarklocka förra året, så det pågår många aktiviteter för att lösa det ifall det skulle hända igen, säger Kajsa Berggren, enhetschef på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Vindelns SBO räknar med att ha köpt in utrustningen redan under juni månad och kommer att hålla informationsmöten för sina medlemmar inom kort.

Utrustningen är anpassad för att passa ihop med räddningstjänstens och ska framförallt testas i området kring Ekträsk, Storsävarträsk och Yttersjön.

Sedan ska projektet utvärderas och kommer eventuellt att utökas.

– Det viktigaste är att man skapar en medvetenhet om det här, bara man har gjort det så har man nått väldigt långt, säger Lindberg och fortsätter.

– I normalfallet så kan räddningstjänsten lämna kvar utrustning, men kan de inte det så ska man kunna hyra utrustning via oss.

Vad har du för förhoppningar om projektet?

–Vi hoppas ju att utrustningen inte ska behövas men vi måste nog tyvärr räkna med att den kommer behövas, resonerar Lindberg som nu vill veta hur utrustningen fungerar i praktiken.

Det var lite av en väckarklocka förra året.

Barn skadade i olycka med fyrhjuling

Lillsjöberg Under söndagskvällen skadades tre flickor i en fyrhjulingsolycka i Lillsjöberg, strax söder om Tavelsjö.

Tonvis av bär kvar i skogen

SVERIGE De svenska skogarna producerar mer än 600 000 ton vilda bär årligen, av dessa plockas bara 25 000 ton. Resten ruttnar bort i skogen.