Torsdag 9 april 2020

Västerbottningen

”Det är lite av ett lotteri och man vet aldrig vilka filmer som drar mycket folk. Men jag tycker svensk film drar folk om man väljer rätt”, säger Gösta Widell, filmentusiast i Åmsele Folkets hus. Foto: ARKIV/FREDRIK BJÄRNESAND

Svår film drar ingen publik

Svensk film gjorde ett rekorddåligt år 2019 och stod enbart för 13,2 procent av det totala antalet biobesök. Men som helhet var 2019 ett normalbra år med ett flertal amerikanska storfilmer som drog publik. På biografen i Åmsele förklarar man nedgången med att det har saknats publikfriande svenska filmer.

Åmsele · Published jan 24, 2020 at 15:15

Svensk film tappar biopublik och står nu enbart för omkring 13 procent av det totala biotittandet i landet. En utveckling som Svenska biografägarförbundet, SBF, beskriver som alarmerande. Även Gösta Wedin på Folkets Bio i Åmsele har märkt nedgången.

Han menar att det är låg tillgång på publikfriande filmer som har orsakat nedgången.

– VI väljer ju ut de filmer som vi vill sända och när det gäller svensk film så är man beroende av att det är en publikdragande film. Vi har till exempel filmen med Tomas Ledin och nu kommer Rolf Lassgård med Min pappa Marianne, den kommer säkert också att dra folk, resonerar han.

Enligt Gösta Wedin har det funnits flera exempel på kvalitetsfilmer som rosats av kritikerna.

– Men svåra svenska filmer som fått många priser drar inte så mycket publik. Vi har testat några gånger men då drar det nästan enbart tre personer. Men det är lite av ett lotteri och man vet aldrig vilka filmer som drar mycket folk. Men jag tycker svensk film drar folk om man väljer rätt filmer.

När det gäller svensk film är det vanligtvis komedier som bäst lockar publiken konstaterar Gösta Wedin.

– Om den inte drar folk så varför ska vi visa den på bio i sådant fall. Men det kommer säkert något guldkorn i år också som man kan plocka.

Samtidigt är det bra när man kan visa svensk film eftersom den ofta lockar en annan publik till biografen, anser Gösta Wedin.

– Det känns ändå roligare att visa bra svensk film. Då kommer ett också folk som kanske inte går på de amerikanska storfilmerna.

Samtidigt verkar det som att de utländska storfilmerna med Disney i spetsen fortfarande drar publik. Storfilmer som Lejonkungen, Avengers:Endgame och Star Wars: Rise of Skywalker finns alla med på listan över årets mest sedda filmer.

– Om det är många som kommer på en amerikansk storfilm så tacka fan för att vi väljer den i sådant fall.

För biografen i Åmsele har året ändå varit helt okej, konstaterar han.

– Det har hankat sig fram även om det inte varit något super år. Star Wars som var vid jul drog ju mycket folk, men vissa månader har vi fått fundera vad vi ska visa. Det har inte varit något toppen år men vi har trots allt haft hyfsat med publiksiffror, säger Gösta Wedin, på Folkets bio i Åmsele.

Svåra svenska filmer som fått många priser drar inte så mycket publik.

Vindeln ger 700 000 i stöd till småföretagarna

Vindeln Vindelns kommun tillsätter 700 000 kronor som stöd för de lokala småföretagen. Det beslutade kommunstyrelsen under tisdagseftermiddagen.

Kräver åtgärd i Bjurholm

Bjurholm Kommunen arbetar inte tillräckligt mycket med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på ett av Bjurholms äldreboenden. Det menar tre skyddsombud som lämnat en skrivelse till arbetsmiljöverket.

Minskad handel blir prövning för butikerna

Vindeln För flera butiker i Vindeln har ett förändrat köpbeteende inneburit dålig försäljning. "Om affären får lägga ner så tror jag inte att någon annan kommer öppna nytt efteråt", säger Katrin Långström på Skostället i Vindeln.

Vill ha bred förankring bakom förslaget

Vindeln Kommunen kommer inte lämna ut några kalkyler för nedläggningen av byaskolor innan det är klarlagt vilka siffror det är som gäller. Det säger Britt-Louise Eriksson (S) efter att hon fått påtryckningar om att göra materialet offentligt.