Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Victor Svedlund, Restaurangchef på Granö Beckasin; Juliane Nicklass, Spruce island Husky; Kristina Rehn, Tegsnäsets Musteri; Martin Jonsson, Granö Gårdsbageri och Sara Paulsson, Saras Glutenfria. Foto: John Bakke

Tillsammans för byns bästa

Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
– Det är för att folk ska få upp ögonen mer för det som erbjuds lokalt. Men även för att bilda samarbeten mellan lokala aktörer, förklarar Martin Jonsson på Granö Gårdsbageri.

Granö · Published sep 24, 2021 at 06:15

Den andra oktober drar företagare i Granö igång satsningen Byns Bästa som är en dag då företagare, entreprenörer och mathantverkare går samman för att visa upp sina verksamheter.

– Mycket handlar om att vi öppnar upp och visar vad som händer bakom verksamheterna, berättar Victor Svedlund som till vardags jobbar som restaurangchef på Granö Beckasin.

Förhoppningen är att fler företagare ska ansluta sig till gruppen eftersom de olika företagen kan dra nytta av varandra och generera besökare för hela bygden.

– Vi försöker ju skapa ett koncept som vi kan hålla flera gånger per år och där alla som vill får vara med, berättar Kristina Rehn från det relativt nystartade företaget Granö Musteri.

Tanken är att de olika verksamheterna håller öppet för besökare hemma hos sig själva, men att de även hjälps åt och tipsar besökare om de andra företagen som finns i närheten, menar Vikctor Svedlund.

– Vi tror väldigt mycket på samarbete mellan oss. Kommer man till bageriet så ska man få höra att man kan besöka musteriet eller Beckasinen.

– Det handlar om ett samarbete där vi stärker varandra, säger Victor Svedlund.

På Spruce Island Husky kände man av tydliga effekter från pandemin och det senaste året har varit tufft för verksamheten som bygger mycket på de besök som genereras från Beckasinen, men nu tror man på en uppgång igen, berättar Juliane Nicklass som nu planerar en så kallad kennel visit under dagen.

– Nu under corona har ju alla haft det lite tufft men nu hoppas vi på en lika bra vinter som innan pandemin, säger Juliane Nicklass.

Nu hoppas arrangörerna att fler företag ska ansluta sig till gruppen och att de ska kunna hålla ännu en besöksdag i vinter.

– Vi kommer nog köra någonting innan jul, kanske en decentraliserad julmarknad, säger Kristina Rehn som är en av företagarna bakom Byns Bästa som hålls andra oktober i Granö.

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport