Måndag 28 september 2020

Västerbottningen

Nio får revs av varg i Vindeln förra veckan. Två djur var så svårt skadade att de avlivades av veterinär. Foto: PRIVAT

Varg rev får i Vindeln

En varg attackerade en fårhjord väster om Vindelns tätort förra veckan. Nio får dödades, och elva är fortfarande försvunna. Vargen kan ännu vara kvar i området.

Vindeln · Published jul 28, 2020 at 16:15

Vargattacken inträffade natten mot onsdag 22 juli förra veckan. När lantbrukare Göran Häggström summerar vad som har hänt är det en dyster sammanfattning.

– Förutom nio döda var två så skadade, de hade fått luftstrupen punkterad, att de blev avlivade av veterinär. Så det blir ju elva totalt.

Nio får skadades och har behandlats av veterinär.

– De har fått en spruta med penicillin, och åtta av dem har tillfrisknat. En ser hängig ut, men jag hoppas att hon klarar sig.

Dessutom är elva får fortfarande försvunna, konstaterar Göran Häggström vars fårhjord bestod av 90 djur.

– Jag vet inte vad som har hänt med dem. Om de är döda eller är på skogen någonstans. Jag har fått hem 59 oskadade.

Göran Häggströms får är sommartid lösgående i skogen. Strax före attacken hade dock fåren brutit sig in i en hage, och befann sig där när vargen angrep.

– Sex låg döda i hagen. Sen försökte de fly till skogen och där hittade jag tre till.

Ett rivet får påträffade Göran Häggström endast 50 meter från bostadshuset.

Han trodde själv att möjligtvis hundar hade dödat fåren. Ett antagande som länsstyrelsens experter på plats kunde avfärda.

– Länsstyrelsen var säker på att det var varg. Fåren var i stort sett bara huggna i halsen eller över nacken, och dödade på det viset.

Häggström konstaterar att vargen av allt att döma inte var ute efter föda.

– Det var bara ett djur som var slitit upp magen på, men praktiskt tagit ingenting ätit ur. De andra var inte rörda, bara dödade.

Länsstyrelsen har känt till att en varg rört sig i trakten ett tag. Förra veckan fastnade en varg på film i Tvärålund. Uppgifter gör gällande att en varg i helgen setts i Hjuken, nära Hällnäs.

– Men rätt över skogen är det ju inget avstånd för en varg. Det är väl bara en och en halv mil fågelvägen.

Enligt länsstyrelsen är det dock ovanligt med varg i Västerbottens län.

– Det blir ändå vanligare. Om det börjar finnas en vargpopulation blir det nästan omöjligt med djurhållning här, säger Häggström.

Länsstyrelsen har informerat om möjligheten att söka bidrag i samband med vargattacker.

– Jag har inte tagit reda på reglerna för ersättning, men tror aldrig jag får ersättning för utfodring, och den tid jag lagt ned på att leta får och plocka igen kadaver.

Kurt kräver lika behandling

Mesele Både Kurt Thorstensson och hans granne har ansökt om att få stycka av sina fastigheter på samma sätt. Men beskeden de fick var väldigt olika och lantmäteriet kan själva inte säga vad skillnaden beror på.

Kritiserar för stora barngrupper

Vännäs Lärarförbundet har genomfört en kartläggning av storleken på barngrupper i länets förskolor. En kommun som sticker ut är Vännäs.

Vindeln får familjecentral

Vindeln Hälso- och Sjukvårdsnämnden har tillsammans med Region Västerbotten beslutat att Vindeln ska få en familjecentral.