Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Erika Danielsson, verksamhetschef på kommunal utveckling; Carroline Nyström, projektledare på Näringsliv Vindeln; Therese Berg, Vindelns kommundirektör och Angelica Johansson, näringslivslots. Foto: JOHN BAKKE

Vindeln ändrar kurs för bättre näringslivsklimat

Efter år av nedslående resultat i Svenskt Näringslivs näringslivsranking ändrar nu Vindelns kommun kurs för att på allvar förbättra företagarklimatet i kommunen. Arbetet ska genomsyra hela den kommunala verksamheten och så sent som förra veckan tecknade kommunen avtal med en konsult som ska se över industriområdet Vindeln Innovation Park.

Vindeln · Published okt 7, 2021 at 06:15

Det är en lång rad åtgärder och nya tankesätt som kommunen nu står i begrepp att ta till för att förbättra näringslivsklimatet i Vindeln. I årets näringslivsranking tappade Vindeln 18 placeringar och landade på plats 215 i riket, ett nedslående resultat som inte gått kommunen förbi.

– Vi ser ju att vi inte har något bra näringslivsklimat. Även om Vindeln ökade i befolkning under pandemin så ser vi fortfarande ett stort behov av tillväxt. Näringsliv och kommun måste jobba åt samma håll, säger Vindelns kommundirektör Therese Berg.

Nu pågår ett omfattande arbete för att förändra både tankesätt, bemötande och de faktiska förutsättningarna i Vindeln.

– Jag tror att Vindelns kommun har varit lite bortskämda. Andra kommuner skulle jubla om de hade de möjligheter vi har, men vi måste förtjäna det och möta de möjligheterna, säger Berg.

Under förra veckan tecknade kommunen avtal med en konsult som kommer att arbeta fram en ny utvecklingsplan för industriområdet Vindeln Innovation park, där det både behövs mer yta för växande och eventuella framtida företag, men även finns det önskemål om en restaurangetablering och ett så kallat truck-stop för lastbilschaufförer.

– Företagen är expansiva och det går bra. Då måste vi också kunna möta upp så det finns möjlighet att expandera på befintlig plats, konstaterar Erika Danielsson, verksamhetschef för kommunal utveckling.

Ett vanligt klagomål från Vindelns industrier har varit bristen på bostäder, där föreslår nu kommundirektören att man utökar byggrätten och ger möjlighet att bygga större och mer attraktiva bostäder. Men enligt Therese Berg krävs då att kommunen också tar fram nya detaljplaner.

– Det är tankar och förslag än så länge, men det är en möjlig väg vi skulle kunna gå, säger kommundirektören, som konstaterar att en sådan satsning skulle kräva både pengar och extern hjälp.

Ett annat projekt som ligger i startgroparna är ”Hemma i Vindeln” som syftar till att höja medborgarnas livskvalitet och att även höja Vindeln som varumärke.

– Det finns en tajming som är väldigt bra där fler människor kommer ut i naturen och är mer villiga att bo på landsbygden. Det öppnar helt nya dörrar för oss, säger Caroline Nyström, projektledare på Näringsliv Vindeln.

Enligt Therese Berg finns det även en viss försiktighet inom kommunen som till viss del hindrar utvecklingen.

– Man måste vara mer öppen för att göra fel. Ska vi hänga med i den utveckling som krävs så behöver vi vara modiga och pröva oss fram mer, säger Therese Berg, kommundirektör i Vindeln.

Fler nyheter från Vindeln och Västerbotten

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.

Räddar skolan och dubblerar byns befolkning

Vindeln Den jämtländska byn Kaxås har hittat en både unik och innovativ metod för att öka inflyttningen till byn. Nyligen berättade de om metoden för intresserade Vindelnbor.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

"Hittat en helt annan modell"

Vindeln Just nu arbetar Vindelns kommun för att öka bostadsbyggandet i kommunen och det jämtländska exemplet Kaxås är väldigt intressant menar Vindelns projektledare Caroline Nyström.

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport