Fredag 28 februari 2020

Västerbottningen

Årets berättakommun

Vindeln är först ut med att vara årets Berättarkommun, sedan projektet legat i dvala och varit under omarbetning. Nu startar projektet om på nytt med större fokus på det lokala engagemanget.

Vindeln · Published sep 11, 2019 at 11:15

– Det känns ju jättekul och jättespännande att vi ska ta tag i det här nu ett år framöver, säger Malin Bjuren, kulturchef i Vindeln.

Hon ser fram emot året och har redan flera punkter inplanerade. Bland annat startar de en utbildning för ordfördelare, som sedan ska starta så kallade berättarkaféer runt om i kommunen. Det planeras även en spökvandring vid en tjärn mellan Tvärålund och Rödå och på kvarn området i Vindeln planeras också rysliga berättelser.

– Vi har ju mycket på gång och vi tror det finns jättemånga idéer. Det bara bubblar fram., säger hon.

Hon uppmanar speciellt de som har egna idéer att anmäla dem till evenemangskalendern på visitvindeln.se.

Enligt Malin Bjuren behöver man också fundera över vad en berättelse är och hur den kan berättas.

– Många gånger när man pratar om berättande så tänker man på gamla historier och sägner, men det kan också vara berättelser från här och nu, någonting som hände igår. Eller så kan man prata om något föremål eller någon händelse, resonerar hon.

Kulturchefen menar att alla de berättelser som finns i kommunen tillsammans bildar ett rikt kulturav som är viktigt att bevara.

– Jag tror det finns en viss tradition av berättande på de flesta orter. Men det har nog fallit i glömska en del.

Nytt för det här året är att finalen kommer hållas lokalt i Vindeln och inte i Skellefteå som har stått som värd under tidigare år. Under året kommer man fokusera lite extra på att engagera skolorna och barnen.

– Jag tror det är jätteviktigt att lyfta det muntliga berättandet och sitta i grupp där någon berättar. Där kan nog många känna igen sig att man har suttit och lyssnat på någon mormor eller morfar. Det där behöver vi nog fånga igen för unga idag har nog inte det på samma sätt, säger Malin Bjuren.

Delade åsikter om etableringar av vindkraft

Vindeln Frågan om två stora vindparker utanför Ramsele och Åmsele möts med både påhejande och skepsis.

Vindbolagen: "Intressanta förutsättningar"

De två företag som planerar vindkraftsparker i Vindeln är Ox2 och Fred Olsen Renewables. "I den bästa av världar kan det vara helt klart år 2025", säger Mia Karlsson, projektledare på Ox2.

Satsar på villaområde i Vindeln

Vindeln Vindelns kommun har fått en förfrågan om att skapa en ny detaljplan som tillåter byggandet av ett nytt villaområde i centrala Vindeln.