Torsdag 4 juni 2020

Västerbottningen

Vindelns företagslots Angelica Johansson tycker att kommunstyrelsens beslut är bra. – Det är jättesvårt att säga vad det kan innebära men när läget är som det är så behöver alla hjälpas åt. Sedan får vi se om det var tillräckligt, säger hon. Foto: JOHN BAKKE

Vindeln ger 700 000 i stöd till småföretagarna

Vindelns kommun tillsätter 700 000 kronor som stöd för de lokala småföretagen. Det beslutade kommunstyrelsen under tisdagseftermiddagen.
– I första hand ser vi att vi kanske kan hjälpa mindre företag i vissa branscher, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Haglund (S).

Vindeln · Published apr 2, 2020 at 06:15

Många av Vindelns småföretagare har en tuff tillvaro i svallvågorna av den världsomspännande coronapandemin. Faktorer som minskad spontanhandel, osäkra leveransled, indragna ordrar och ett minskat resande är sådant som slår hårt mot flera av Vindelns företag.

– Det finns ju de som inte märker någonting egentligen, men som ser att det kommer vara helt annorlunda inom kanske två veckor, underleverantörer har börjat stänga ner och snart blir det märkbart. Andra har fått sin orderstock nästan raderad under en dag, berättar Angelica Johansson, företagslots på Vindelns kommun.

Hon har pratat med många av kommunens företag och vittnar om en stor oro inför de kommande månaderna.

– Det handlar om att lyssna jättemycket och att svara på frågor. Kan kommunen hjälpa till med något eller kan man söka stöd? Det som händer i första ledet kanske man kan förstå konsekvenserna av. Men sedan att utländska arbetare inte kan komma hit och jobba, vad får det för konsekvenser? Underleverantörer som inte kan leverera i flera led och så vidare, förklarar hon.

Den svåra ekonomiska situationen har heller inte gått Vindelns kommunstyrelse förbi.

Under tisdagseftermiddagen enades ledamöterna om att viga det statliga utvecklingsbidraget som stöd till de företag som kämpar för att hålla sig flytande.

– Det var tur i oturen att vi hade de pengarna. Annars hade det varit svårare.

– Nu har vi pengarna och en möjlighet att göra någonting bra, kommenterar Mathias Haglund (S) efter beslutet fattades.

Det finns fortfarande mycket som behöver redas ut kring exakt hur pengarna ska kunna användas och var de kommer göra mest nytta.

Under onsdagseftermiddagen träffades kommun och näringslivet för att reda ut en del av de detaljerna.

– Oavsett branscher och hur vi lägger upp arbetet så måste det bygga på en dialog, säger kommundirektör Therese Berg och fortsätter.

– Någon form av prövning kan behövas och vi får prata med de enskilda företagarna.

Är det möjligt att använda utvecklingsstödet på det här sättet?

– Vi tolkar det som att det finns ett visst juridiskt handlingsutrymme utifrån vad vi har kunnat läsa oss till, säger kommundirektören.

Kent Jacobsson (M) är ordförande för Företagarna Vindeln, han tycker att stödet är en viktig symbolhandling från kommunen, men tror också att det kan göra stor skillnad för vissa företag.

– I små företag kan det hjälpa ganska många, vi riktar oss inte till de stora hundramiljonersföretagen utan bara till de mindre, säger Kent Jacobsson (M).

Enligt kommundirektör Therese Berg ska pengarna finnas tillgängliga så snart som bara möjligt.

– Ingen tjänar på att vi väntar med det här utan det är brådskande åtgärder, kommenterar hon.

Northvolt påverkar även Vindeln

Vindeln Northvolts enorma industrisatsning har inletts. Nu gäller det för Vindelns näringsliv att fundera om man kan bli en del i utvecklingen, menar Christoffer Svanberg från Node pole.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.