Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Vindelns HF:s verksamhet växer

Han är inte bara ordförande i Vindelns Hockeyförening utan även huvudtränare för division 2-laget som vann säsongens andra derby mot LN 91 med 4–1.
– Vi grep sista halmstrået i kampen om en plats till alltvåan efter jul, sa Jens Endfors vars förening från kommande årsskifte tar över driften för kommunägda Vindelns Fritidscentrums is- och bollhall.
– Spännande, tycker ordföranden.

VINDELN · Published dec 9, 2018 at 07:15

Vindelns Hockeyförening har fått tämligen bra snurr på sin ungdomsverksamhet under de senaste säsongerna.

– Vi hade en dipp för fem, sex, sju år sedan, men nu är vi på gång igen även om vi har en lucka från de äldsta ungdomarna upp till seniorlaget, säger Jens som sedan några år tillbaka VHF-dubblerar genom att både vara styrelseordförande och huvudansvarig coach för seniorlaget.

– Det blir ganska mycket hockey på fritiden, konstaterar 34-åringen som är Vindelngrabb i grunden men bor i Umeå sedan tiotalet år tillbaka.

Länge var det som spelare Jens var VHF:are. Sen blev han ordförande och kombinerade det med att vara assisterande seniortränare för att nu vara inne på andra säsongen som huvudansvarig för A-laget med hemvist i HockeyTvåan Norra B som lagets seriehemvist formellt heter.

Där spelar sju lag varav de fyra främsta på andra sidan årsskiftet får spela i Alltvåan.

– Även om vi har något hack upp så är målet att ta oss dit.

Tidigare i höst vann LN 91 det första derbyt i hockeytvåan mot Vindeln med siffrorna 9–5, men även om det skottmässigt var lika (29–29) i denna retur så gick Vindeln segrande ur striden med målsiffrorna 4–1.

– Vi hade bestämt oss för att kriga och det gjorde vi verkligen bra i dag, sa coachen Endfors som i målvakten Samuel Tjernström hade sin stora matchhjälte denna kväll.

– Jag hade ruskigt bra hjälp av utespelarna, vi gjorde rakt över hela linjen en mycket bra match, tyckte Samuel som bara släppte en enda puck förbi sig mot sin tidigare klubb LN 91.

Samuel och VHF hade i ärlighetens namn också en dos flyt då LN-spelarna noterades för tre, fyra klingande metallträffar i målburen, men totalt sätt var hemmasegern rättvis.

– Det är inget att snacka om, Vindeln ville mer och vann välförtjänt, vi var inte beredda på att ta jobbet i dag, sa LN 91-coachen Oskar Hägglund vars lag denna förlust till trots fortfarande har en bra möjlighet att ta sig till Alltvåan.

Vindelns HF har i dag skridskoskoj för de allra yngsta och högre upp lag för U9, U10 och U12.

– Sen är det ett åldershopp till A-laget, men snart är ungdomarna där, menar Jens och säger att målet med A-laget till viss del är att de yngre ska ha något att sträva efter och se upp till och att man på sikt ska bli mer självförsörjande på spelare till seniorlaget.

– Gällande ungdomsverksamheten ska alla få vara med varför vi nog är en av de billigaste föreningarna då det gäller avgifter, berättar Jens som också berättar att ledarfrågan är under kontroll i klubben som omsätter närmare en halv miljon kronor per säsong.

Det stora på Vindelns HF:s agenda i närtid är att man från kommande årsskifte tar över driften av kommunägda Fritidscentrumets is- och bollhall samt de allmänna ytorna.

– Det blir ett stort och intressant steg för oss i Vindelns HF, vi kommer åtminstone inledningsvis att driva det i den ideella klubbens regi och det blir första gången vi anställer personal, vaktmästare, då allt annat arbete i klubben är helt ideellt.

Vi är nog en av de billigaste föreningarna.

Matchfakta

Vindelns HF–LN 91

4–1 (1–0, 2–1, 1–0).

Mål, VHF: Erik Sandström, Noa Söderberg, William Andersson, Viktor Olovsson. LN 91: Hugo Stenlund.

Utvisningar: VHF: 8x2 min. LN: 2x2 min, 1x5 min + matchstraff.

Unesco: Vindelälven blir biosfärsområde

Vindeln Tidigare i dag utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhttátahkkalven till ett biosfärsområde. Området inkluderar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven och sträcker sig från norska gränsen till Bottenviken.

Kommunstyrelsen: Äldreboenden blir kvar

Nordmaling På måndagens kommunstyrelsemöte i Nordmaling föreslogs stora neddragningar. Men äldreboendena Juliagården i Norrfors och Tobiasgården i Gräsmyr blir kvar.